UNS i NUNS: Policija da otkrije ko je ispisao grafit protiv portala NS Uživo

Vesti 08. apr 202112:18 > 15:38 2 komentara
Grafit, NS Uživo
N1

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražili su da policija što pre otkrije ko je ispisao preteći grafit na fasadi poslovne zgrade u Novom Sadu, u kojoj se nalaze prostorije portala NS Uživo i ispita da li je reč o zastrašivanju novinara ovog portala.

„UNS ističe da su pretnje koje mogu da ugroze bezbednost novinara nedopustive i očekuje da policija u ovom slučaju deluje efikasno“, navodi se u saopštenju UNS.

Povezane vesti

Kako se navodi u saopštenju, novinari portala NS Uživo u sredu ujutru su, na zgradi u kojoj radi ova redakcija, zatekli grafit sa pretećom porukom „SNS Uživo bednici, dani su vam odbrojani“.

U izjavi za UNS, glavni i odgovorni urednik portal NS Uživo Nikola Bilić smatra da grafit predstavlja pritisak zbog istraživačkog rada portala NS Uživo.

„Pisali smo o malverzacijama, političarima, kriminalcima, ali nije normalno da se ikakav pritisak vrši zbog toga o čemu pišemo“, kazao je Bilić, koji dodaje da je taj grafit prekrečen nakon što su kolege izvestile o ovom slučaju, te da će u četvrtak podneti krivičnu prijavu protiv NN lica i tražiti da im se dostave snimci nadzornih kamera.

Nezavisno udruženje novinara Srbije takođe zahteva od državnih organa da ispitaju ko je u sredu, 7. aprila, na fasadi zgrade u Novom Sadu u kojoj se nalaze prostorije redakcije portala NS Uživo ispisao grafit sa porukom – „SNS Uživo bednici, dani su vam odbrojani“.

„NUNS će i ovaj slučaj registrovati u bazi napada i pritisaka na novinare, ali i očekuje od nadležnih institucija da u što kraćem roku ispitaju sve okolnosti slučaja i otkriju odgovorne za ispisivanje grafita. Od političkih stranaka očekujemo da prestanu sa organizacijom protesta ispred medija koji su u privatnom vlasništvu, budući da mediji moraju da rade svoj posao neometano, i da se nad njima ne sme sprovoditi bilo kakav pritisak. Želimo još jednom da upozorimo da mediji moraju da poštuju Kodeks novinara i rade u javnom interesu, kao i da ogromna sredstva dobijena iz javnih budžeta opravdaju profesionalnim, nepristrasnim i pravovremenim izveštavanjem“, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare