UNS i NUNS protestovali nakon zaključavanja novinara zbog premijerke Brnabić

Vesti 28. jul 202312:28 > 15:26 9 komentara
N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je zbog toga što su, nakon predstavljanja programa Digitalna Evropa, novinari bili onemogućeni da postave pitanja učesnicima, među kojima je bila i premijerka Ana Brnabić, jer su ih organizatori zaključali u salu dok ona, ministar informisanja i predstavnici Evropske unije ne napuste prostorije.

Novinarka televizije Nova S Žana Bulajić rekla je za UNS da su novinari koji su u četvrtak pratili događaj u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, nakon završetka programa želeli da premijerki postave pitanja, ali su u tome onemogućeni jer su ih organizatori držali zatvorene u sali kako na hodniku ne bi uspeli da joj priđu.

Povezane vesti

Učesnici konferencije izašli su na kraju zvaničnog dela iz sale na svoja vrata, mi novinari smo krenuli da izlazimo na druga vrata kako bismo ih na istom, zajedničkom, hodniku sreli i prišli da postavimo pitanja, ali se odjednom pojavila devojka iz protokola i zaključala vrata da ne možemo izaći dok premijerka i ostali ne prođu, izjavila je Bulajić.

Ona je dodala i da je novinarima, uz reči da nisu predviđena pitanja, devojka iz protokola rekla: „Meni je samo rečeno da sačekate“.

NUNS: Neprimereno ponašanje vlasti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je bahato i neprimereno ponašanje nosilaca državnih funkcija prilikom predstavljanja programa Digitalna Evropa, kada su novinari bili zadržani zatvoreni u jednoj sobi i fizički im je bilo onemogućeno da od premijerke Ane Brnabić i ostalih uzmu izjave nakon događaja.

Nakon izbegavanja davanja izjava i čestog targetiranja novinara, predstavnici vlasti potegli su za novom metodom – fizičkim onemogućavanjem novinara da postave pitanja i dobiju informacije, ukazao je NUNS u saopštenju i upozorio da je poslednji trenutak da predstavnici vlasti prestanu da nipodaštavaju i ponižavaju novinare, da ih prihvate kao ravnopravne partnere u procesu demokratizacije društva i omoguće punu slobodu izražavanja.

Brnabić i ostali političari moraju da shvate da su novinari glas građana, glas demokratije i da mediji bez informacija ne mogu efikasno obavljati svoj posao i funkcionisati kao jedni od čuvara demokratije, ističe NUNS.

U saopštenju se podseća da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, kao i da se novinarima ne sme neopravdano fizički ograničavati kretanje, ni sloboda izveštavanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare