UNS: Tužilaštvo još razmatra spise iz predmeta ubistva novinara Milana Pantića

Vesti 06. jun 202316:16 2 komentara
N1

Tužilaštvo za organizovani kriminal i dalje razmatra obimnu dokumentaciju Višeg tužilaštva iz Jagodine i mogućnost da preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u hodniku zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, na svega nekoliko metara od svog stana.

Kako navodi UNS, pritisak javnosti doveo je do toga da po drugi put ovo tužilaštvo proverava ima li organizovanog kriminala u ubistvu jagodinskog novinara i, samim tim, njihove nadležnosti za postupanje.

To odlučivanje, navode, traje skoro godinu dana.

„Nakon što se novinarska zajednica prošle godine okupila u Jagodini zbog nekažnjenog ubistva i pošto je nešto pre Međunarodna federacija novinara na predlog UNS usvojila rezoluciju o Milanu Pantiću, ograničeni pomak se dogodio“, navodi se u saopštenju i dodaje da je predmet „preseljen“ u Beograd.

U novembru prošle godine, UNS-u je rečeno da nema zakonskog roka u kom Tužilaštvo treba da odluči hoće li Pantićev slučaj preći u njihovu nadležnost. Tada je bio odgovor da će Tužilaštvo uložiti maksimalne napore da razmotri dokaze i što pre donese odluku o ovom slučaju koji je od velike važnosti za javnost i državu.

Posle toga, UNS je uglavnom dobijao ista objašnjenja da se razmatra obimna dokumentacija koju je prikupilo jagodinsko tužilaštvo i da je na proveri osnovanost navoda da su izvršioci ubistva delovali kao organizovana kriminalna grupa.

U više navrata i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara koju je osnovala Vlada Srbije, Veran Matić, govorio je o potrebi da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu ubistva Pantića.

Ubistvo novinara Milana Pantića dovodi se u vezu sa njegovim pisanjem o spornim privatizacijama, među kojima je i cementara Novi Popovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare