UNS: Za dve godine šest osuđujućih presuda koje se tiču napada na novinare

Vesti 08. dec 202114:24
N1

Istraživanje u okviru medijskih sloboda, pritisaka i napada na novinare Udruženja novinara Srbije pokazalo je da je za dve godine od 125 predmeta doneto šest osuđujućih presuda koje se tiču napada na novinare.

„U javnim tužilaštvima 2020. godini formirano je 59 predmeta koje se tiču bezbednosti novinara, do kraja oktobra 2021. godine 66 predmeta. Od ukupnog broja predemta, uključujući prošlu i ovu godinu, doneto je šest osuđujućih presuda, a od ukupnog broja predmeta iz 2021. godine, trećina je odbačena“, rekao je član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Slobodan Radičević na regionalnoj koferenciji u Press centru.

Prema tom istraživanju, u 2020. godini zabeleženo je 107 napada na novinare, dok je u 2021. godini bilo više od 74 napada.

Povezane vesti

U istraživanju UNS-a sprovedena je anonimna anketa u kojoj je učestovalo više od stotinu novinara iz novinarskih udruženja i sindikata koji su naveli da na njihov rad najviše utiču „ekonomska nesigurnost, pretnje i pritisci“.

„Manje od polovine anketiranih su lično pretrepli verbalni ili fizički napad, a najveći broj nije prijavio napad zbog nepoverenja u nadležne institucije“, istakao je Radičević.

Iako UNS i Nezavisno udruženje novinara Srbije stalno beleže napade na novinare, jedinstvena baza o napadima u Srbiji još ne postoji, dodao je on.

Udruženja novinara iz regiona navela su da bezbednost novinara zavisi od „sopstvene zaštite“, jer ne postoji pravni okvir koji bi obezbedio zaštitu novinara.

Potpredsednica UNS-a Olivera Milošević kazala je da je posebno povećan pritisak na novinarke, posebno su zabeleženi verbalni napadi – „diksriminacija, mizoginija i govor mržnje“.

Komentari (0)

Vidi sve komentare