Upamćen po seksističkoj izjavi, a sada u vladinom telu za rodnu ravnopravnost

Vesti 31. okt 202219:52 49 komentara
TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Doskorašnja ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović nije više na čelu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Nju je na toj poziciji zamenila Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture. Jedan od članova tog tela je i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je zbog seksističke izjave "da voli novinarke koje lako kleknu", 2015. godine smenjen sa funkcije ministra odbrane Srbije.

Bratislav Gašić izneo je u decembru 2015. godine neumesan i seksistički komentar na račun novinarke u Trsteniku, koja je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja. Videvši potez dopisnice B92, Gašić je rekao: „Volim novinarke koje ovako lako kleknu“.

Poslanici Skupštine Srbije su ga početkom februara 2016. godine, na predlog tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, razrešili dužnosti ministra odbrane.

Do kraja maja 2017. godine, Gašić nije imao neku istaknutu funkciju, a onda je izabran za direktora Bezbednosno-informative agencije (BIA), u kojoj je bio do nedavno, do izbora nove Vlade Srbije, kada je preuzeo funkciju ministra policije.

Inače, Vlada Srbije je, kako se navodi u Službenom glasniku, u novo Koordinaciono telo za ravnopravnost polova imenovala i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova, ministarku za brigu o porodici i demografiju Dariju Kisić, ministra za rad Nikolu Selakovića, ministarku pravde Maju Popović, ministarku za evropske integracije Tanju Miščević i Sašu Markovića, pomoćnika Generalnog sekretara za planiranje, nadzor, koordinaciju politika i poslove u vezi sa procesom integracije u Evropsku uniju

Koordinaciono telo, prema odluci Vlade, „razmatra pitanja i koordinira rad organa državne uprave u vezi sa rodnom ravnopravnošću, s ciljem unapređenja rodne ravnopravnosti u Srbiji“.

Koordinaciono telo može da traži od organa državne uprave, drugih organa i organizacija podatke, dokumenta i izveštaje koji su potrebni za obavljanje zadataka iz oblasti rodne ravnopravnosti, navodi se u opisu.

Vlada Srbije osnovala je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost još 30. oktobra 2014. godine. Zorana Mihajlović bila je predsednica tog tela od njegovog osnivanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare