Upravnik Stambene zajednice: Dve mogućnosti za sudbinu Geneks kule

Vesti 22. jan 202313:17 22 komentara
FoNet/Ana Paunković

Upravnik Stambene zajednice Geneks kule Božidar Stavrić izjavio je FoNetu da postoje dve mogućnosti kada je reč o njenoj sudbini, a to je da država iskoristi pravo preče kupovine na koju ima pravo, ili da Privredni sud donese rešenje o totalnoj obustavi prodaje.

„Zgrada je u novembru 2021. godine proglašena za spomenik kulture i mi smo već četiri puta pisali Vladi Srbije da preuzme celu poslovnu zgradu, a druga mogućnost je da Privredni sud donese rešenje o totalnoj obustavi prodaje. Zašto da se to uradi? Zato što smo mi tražili prodaju po etažama“, rekao je Stavrić.

Treći po redu pokušaj prodaje poslovnog dela Geneks kule, Zapadne kapije Beograda, zakazan je za početak februara 2023. godine, a stanari stambenog dela kule i ostala javnost protive se njenoj prodaji.

FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković
FoNet/Ana Paunković

U subotu, 21. januara, ispred ulaza u zgradu poslovnog dela Geneksa održan je protest, a veliki skup na kojem je najavljena i blokada Gazele održaće se u subotu 28. januara, ukoliko Vlada Srbije ne iskoristi pravo preče kupovine.

Stavrić podseća da je u februaru 2021. godine postao upravnik Stambene zajednice i tada shvatio da stanari ne mogu da izađu na krov stambene zgrade, jer su radnici Geneksa, odnosno stečajni upravnik Budimir Mrdović, na 30. spratu postavio barikade kako bi se blokirao izlaz.

Prema njegovim rečima, pisane su tužbe za ometanje poseda i četiri puta je intervenisao Sektor za vanredne situacije jer je tom blokadom zatvoren put za evakuaciju.

Pročitajte još

„Taj put služi da ukoliko se nešto desi u delu poslovne zgrade, da se oni evakuišu kod nas, a i obrnuto, ako se desi nešto u našoj zgradi, da se mi evakuišemo kod njih“, istakao je Stavrić.

Stavrić je rekao da su povodom ponašanja stečajnog upravnika pisali i Ministarstvu privrede, razgovarali s pomoćnikom ministra, ali da to nije urodilo plodom i da su tek posle intervencije Sektora za vanredne situacije dobili ključ za prolaz između kula A i B.

On tvrdi da su „u sve umešani Budimir Mrdović, kojeg je na funkciju upravnika postavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, ali i njegova porodica, brat i sin“.

„Pošto smo mi 2022. godine na zajedničkoj pasareli pravili skupštinu stanara, u jednom trenutku su bez ikakve najave poslali privatno obezbeđenje, koje je stanare fizički napalo i isterivalo sa zajedničke pasarele. Pozvali smo policiju koja je ubrzo došla i rešila stvar, o čemu postoji i službena beleška policije“, predočio je Stavrić.

Stavrić podseća da je u aprilu prošle godine propala prodaja Geneks kule za koju je traženo 16 miliona evra, a potom i u avgustu, kada je cena spuštena na 11 miliona evra.

Sada su za kulu spustili cenu na sedam miliona evra. Pre nekoliko dana smo ponovo Privrednom sudu predali predlog, a sudija je tada rekao da će za svaki naš podnesak druga strana imati rok od tri dana da se izjasni, jer je sud u međuvremenu očigledno shvatio celu situaciju, rekao je on.

„Videli su da su oko ove prodaje mnoge stvari nezakonite i onda su zato rekli da oni na svaki naš podnesak imaju ovaj rok da se izjasne, u protivnom će naš predlog biti usvojen. Mi sada čekamo ponedeljak da vidimo šta će se dogoditi“, rekao je Stavrić.

Ako ne dobijemo zvanično saopštenje od Vlade Srbije da će oni iskoristiti pravo preče kupovine, mi ćemo u subotu 28. januara, u 12 časova blokirati Gazelu, najavljuje Stavrić.

Upitan o predlogu pojedinih stranaka da se Geneks kula pretvori u Studentski dom, Stavrić ocenjuje da to nije realno, jer je u neposrednoj blizini Studentski grad.

Reporter FoNeta obišao je stambeni deo kule i zabeležio da nije u dobrom stanju.

U stanu na poslednjem spratu plafon prokišnjava, hodnici su puni vlage i buđi, a u podrumu je na nekoliko mesta vidljiva voda.

U nekim delovima otpada malter sa zidova i vidi se zarđala armatura.

Zapadne kapije Beograda građene su od 1970. do 1980. godine, po planovima arhitekte Mihajla Mitrovića.

U kuli B se nalaze 183 stana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare