Uprkos molbi državne sekretarke, meštani Pakovraća ne odustaju – blokada ostaje

Vesti 18. avg 202222:29 7 komentara

Meštane sela Pakovraće kod Čačka, koji su više od mesec dana blokadama zaustavili radove na izgradnji auto-puta, pre nekoliko dana posetila je i državna sekretarka Ministarstva građevine Milana Rakić i zamolila ih da prekinu blokade. Ali oni su to odbili i nastavljaju sa blokadama sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Meštani Pakovraća već 19. dan zaredom blokiraju regionalni put za vozila izvođača radova na izgradnji autoputa Preljina – Požega, dok ostala vozila propuštaju. A već 40 dana kako su blokirali firmu koja proizvodi beton za izgradnju auto puta.

Kako su nam ispričali, meštane koji danonoćno dežuraju na blokadama, posetila je i državna sekretarka ministarstva građevine Milana Rakić i saopštila „da se još uvek radi na rešavanju problema“ zbog kojih oni blokiraju radove na izgradnji autoputa Preljina – Požega i da ne može da kaže kada će oni biti rešeni.

POVEZANE VESTI:

„Pitala je da li bi napravili takav ustupak. Ali, odgovorili smo im da smo više puta obmanuti, da mnogi obećavaju a da se posle toga ništa ne dešava. Mi smo ovde 40 dana, i valjda ćemo izdržati još nekoliko dana, koliko im je potrebno da reše naš slučaj“, kaže Vesna Nešović iz Pakovraće.

N1: Da li će stvarno biti par dana ili možda par meseci?

„Iskreno se nadam da će biti još par dana. I zbog nas i zbog radova na auto putu. Nismo protiv gradnje, želeli bismo da što pre krene. Razumemo Ii probeleme kineskih izvođača, ali želimo da neko razume i nas“, objasnila je Nešović za N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se nedavno na blokadu u Pakovraći, rekavši da se niko od tih meštana nije bunio jer je trideset godina plaćao isti porez, a da se sada traže deset puta više novca od procenjene vrednosti. Napomenuo je i da je se „udružuju advokati i veštaci i onda se dogovore sa sudijama“.

„To je klasičan pritisak na pravosuđe i na nas advokate. To je situacija kada zakonitost polako prepušta mesto dnevno političkim manipulacijama, I moram da kažem neistinama. Ne želim da se branim tih neistina koje dolaze iz samog vrha vlasti. To je zastrašujuće za mene, iako znam kakvo nam je pravosuđe. Da li neko može da poveruje na konstataciju da jedan advokat u mogućnosti da naredi svim sudijama da odrede jednu cenu i presude na način koji tom advokatu odgovara“, kaže advokat Zoran Pešić.

Meštani Pakovraća i dalje traktorima i drugim vozilima blokiraju ulaz u firmu „Cemprom“ koja proizvodi beton za izgradnju auto-puta. Blokadu su počeli pre 40 dana, jer su i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina, dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi auto-puta i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare