Uprkos „švedskom stolu“ vakcina, imunizacija „štuca“, novi talas se zahuktava

Vesti 15. avg 202119:33 41 komentara

Iako se očekivalo da će broj novozaraženih koronavirusom rasti na jesen, ta predviđanja se upravo ostvaruju. Lekari apeluju da je ovo poslednji trenutak za vakcinaciju, a epidemiolog Radmilo Petrović za N1 kaže da je svaka promocija imunizacije korisna, ali da su njeni efekti u ovom trenutku upitni, jer je četvrti talas već počeo. Iako još nije poznato kada će se sastati, pojedini članovi Kriznog štaba najavljuju pooštravanje mera.

Taman kada je Srbija nekako, jedva, preskočila 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, o čemu nas je premijerka obavestila 5. avgusta, tri dana kasnije usledio je skok broja novozaraženih, kojem ni sedmi dan zaredom ne može da se doskoči. Virus se, kažu, brže nego što se očekivalo širi, uglavnom među nevakcinisanom populacijom.

Povezane vesti

„Čekamo vesti da vidimo kada i kako da idemo sa trećom vakcinom, vakcina ima dovoljno, ko god hoće da se vakciniše, kojom god hoće, mislim da nam od oktobra stiže i Moderna, tako da ćemo da imamo pet vakcina, kao švedski sto, pa izvolte ljudi, sve je za džabe“, poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da li je ponuda – švedski sto, sada već očajnički pokušaj države da pokrene vakcinaciju. Trenutno je, prema podacima sajta ourworldindata koji se statistički bavi koronavirusom, Srbija u svetu po broju vakcinisanih negde u sredini, Slovenija je malo ispred, a iz ostatka regiona Hrvatska, malo zaostaje. A podsećamo, premijerka je prva primila vakcinu, predsednik se čekao neko vreme, deljeni su vaučeri, vakcinisanima je uplaćena i nagrada od tri hiljade dinara. Ali, i posle sedam meseci imunizacije Srbija je i dalje daleko od potrebnog procenta vakcinisanih.

„Kampanja je možda trebalo da bude malo žustrija, malo agresivnija, međutim, mi smo takav narod da nas je teško ubediti da treba da se vakcinišemo“, kaže epidemiolog Radmilo Petrović.

Na pitanje N1 da li je kasno za tu žustriju, agresivniju kampanju, i da li misli da je sada vreme za tako nešto, on kaže: Nije, nije, nije sad vreme, sada se već četvrti talas epidemije zahuktao, manji će biti efekat“.

Pošto vakcinacija stagnira, znači li to da borba sa koronavirusom mora da se seli na polje restriktivnijih mera? Ovih dana članovi Kriznog štaba pričaju o raznim predlozima, ali za konkretne odluke potreban je sastanak. Hoće li ga i kada biti?

„O tome ćemo verovatno tokom ove nedelje, ja pretpostavljam da će se u skladu sa potrebama i zakazati sednica kriznog štaba. kada su u pitanju nove mere one će svakako biti razmatrane i ja sam ubeđena i donete u zavisnosti od epidemijske krive“, najavljuje direktorka Instituta Batut Verica Jovanović.

A prema najavama nadležni će razmatrati i opciju tzv. kovid propusnica za vakcinisane. U Severnoj Makedoniji, recimo, od ponedeljka će za ulaz u ugostiteljske objekte, na kocerte i sportske događaje biti obavezna potvrda o vakcinaciji ili preležanom kovidu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (41)

Vidi sve komentare