Upućena inicijativa za kontrolu rada policije, nadležni za sada – ćute

Vesti 28. nov 202119:32 3 komentara

Guranje demonstranata, prebacivanje žene preko bankine u Beogradu, nereagovanje policije na batinaše kod Šapca. Beogradski centar za ljudska prava pokrenuo je inicijativu za kontrolu zakonitosti postupanja policije. Postupke policije vlast ocenjuje kao mirne i suzdržane.

Za demonstranta koji je pokušao da zaustavi bager i koji se sukobio se sa čovekom u kabini građevinske mašine određeno je 48 sati zadržavanja.

Povezane vesti

Ni minut zadržavanja, bar prema informacijama dostupnim javnosti, za osobe koje motkama i čekićima napadaju demonstrante i brane bager da raščisti put kroz ljude.

Policije nije bilo nigde na vidiku. Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd“, koji je juče bio na licu mesta, kaže da je grupa mladića sa motkama izašla iz službenih automobila.

„Policija se povukla, nije reagovala. Ona je dopustila da nekih dvadesetak mladića sa štanglama i čekićima napadne mirne građane koji su stajali. Da razlupa traktore koji su blokirali most, i da uradi sve ono što je bilo potrebno, da bi se obezbedilo da aktivisti SNS-a iz Šapca dođu u Beograd“, naveo je Veselinović.

I dok se policija u Šapcu povukla da put od demonstranata raščiste, za to sasvim neovlašćena lica i uz primenu sile, u Beogradu je policija bila na blokadi Gazele. Građane je uznemirilo ponašanje policajca identifikovanog kao Aleksandar Krstić.

„Ja sam se skroz sklonila uz bankinu koja je bila između dve trake auto-puta, kada mi je policajac vidno iznerviran rekao da se sklonim i da li sam svesna šta radim. I samo me, onako prilično na silu, povukao za šal i prebacio preko bankine“, kazala je Snežana Mišić Bogunović, koju je policajac Krstić gurnuo preko bankine.

Ona ističe da nije policijca ni vređala, niti se opirala, kao i da je došla na najavljeni i mirni protest, jer je je „bitna životna sredina“.

„Prilično je ponižavajuće, nekako mi nije ljudski. Ja svoju decu učim da ne treba da se boje policajaca. Oni treba njima da budu prva linija kojoj treba da se obrate ako imaju neki problem na ulici, a onda oni na televiziji vide svoju majku kako je policajac prebacuje preko bankine“, dodaje ona.

Radivojević: Postupci policije u Šapcu neprihvatljivi

Povodom ovog slučaja Beogradski centar za ljudska prava uputio je MUP-u i Zaštitniku građana inicijativu da se preispita odgovornost ovog policajca i izvrši kontrola zakonitosti njegovog postupanja.

„Mi mislimo da je to nezakonito i neprofesionalno postupanje policijskog službenika. Ali, smatramo da ima i osnova za krivično delo nasilničko ponašanje i podneli smo krivičnu prijavu. Ali ovo pasivno ponašanje policije i rukovodioca u MUP-u, kada je očigledno došlo do propusta ili tako što su primenjivali silu, ili tako što su imali informaciju šta se dešava na ulicama Šapca, je neprimereno“, rekla je Sanja Radivojević, iz ove organizacije.

Postupanja policije predsednik Srbije vidi sasvim drugačije.

„Kod nas ima malo viška demokratije. Kod nas svi mogu da zatvaraju puteve, i lokalne, i autoputeve. I misle da na to imaju pravo, što kod vas nemaju pravo. Ali, valjda ćemo i mi dostići taj demokratski nivo na kojem ste vi sada, pa da neko shvati da nije normalno da to radi ovde u Srbiji“, odgovorio je juče Aleksandar Vučić na pitanje novinara iz inostranstva“.

Do kraja dana nije se oglasio Zaštitnik građana kome je Beograski centar za ljudska prava uputio svoju inicijativu i koji je ovlašćen da vrši nadzor nad radom policajaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare