Upućene pretnje novinarki VOICE nakon izveštavanja o Linglongu

Vesti 21. nov 202113:22 > 17:12 16 komentara
linglong gradilište
N1/arhiva

Redakcija Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) iz Novog Sada saopštila je da je rad njihove novinarke iz Zrenjanina Ivane Gordić ugrožen zbog različitih vrsta pretnji nakon izveštavanja o fabrici Linglong.

Pročitajte još:

„VOICE je prvi medij u Srbiji koji je objavio priču o teškim uslovima života u kojima se nalaze radnici zaposleni na izgradnji kineske fabrike guma Linglong. Od tada pa do danas naša novinarka se suočava sa nizom teškoća u radu i sa pretnjama“, navodi se u saopštenju tog centra.

Precizira se da nepoznati muškarci pokušavaju da novinarku onemoguće u izveštavanju na sve načine – od snimanja i fotografisanja mobilnim telefonom, do pokušaja da se novinarskim ekipama u kojima je i Ivana Gordić, fizički, automobilima, prepreči put.

„Da stvar bude gora, pojedini takozvani građanski aktivisti i opozicionari poručuju da su za našu novinarku ‘samo vrelo ulje, katran i perje’, a na grupama na društvenim mrežama nesmetano šire šovinizam i rasizam“, saopštio je VOICE.

Dodali su da će redakcija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine kao izdavač zaštititi novinarku.

„Ukoliko se pretnje nastave, zahtevaćemo od nadležnih organa da sankcionišu sve osobe koje prete novinarki Ivani Gordić i o tome obavestiti relevantne medjunarodne institucije“, upozorio je VOICE.

NDNV: Zaustaviti pretnje novinarki VOICE Ivani Gordić

Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozorilo je javnost da je novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra Ivana Gordić izložena pretnjama i kampanji mržnje zbog, kako navode, toga što je prva pisala o zlostavljanju radnika iz Vijetnama u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu.

U saopštenju društva se navodi da je Gordić od objavljivanja priče primila različite pretnje preko društvenih mreža a da joj je i otežan i rad na terenu, jer nepoznati muškarci pokušavaju da joj onemoguće da dalje izveštava o temi od javnog značaja.

„Pozivamo zajednicu, ali i institucije da zaštite novinarku od napada, dok Nezavisno društvo novinara Vojvodine pruža punu podršku novinarki Gordić“, navodi u saopštenju.

U saopštenju je NDNV dodao da će obezbediti pravnu podršku koleginici i da će obaveštavati javnost kao i nadležne institucije o pritiscima koje ona trpi.

„Nedopustivo je da novinari i novinarke koji ukazuju na kršenja ljudskih prava budu zastrašivani i da trpe pretnje samo zato što izveštavaju o temi koja je od izuzetnog značaja za samu zajednicu“, ocenio je NDNV.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare