Kako da proverite da li je vaš potpis falsifikovan za podršku nekoj izbornoj listi

Vesti 28. nov 202314:27 44 komentara
N1

Inicijativa mladih za ljudska prava objavila je način na koji građani i građanke mogu da provere da li su im podaci zloupotrebljeni za podršku nekoj izbornoj listi na predstojećim izborima.

Do izbora je ostalo 20 dana, a predizborna atmosfera već je obeležena nedopustivim zloupotrebama ličnih podataka i falsifikovajem potpisa građana za niz izbornih lista koje će se naći na glasačkim listićima 17. decembra, navode iz Inicijative.

Napominju da su neovlašćeno korišćenje ličnih podataka i falsifikovanje potpisa protivpravne radnje kojima se direkno podriva integritet izbornog procesa kao stuba demokratije.

Kako bi mogli da proverite da li su vaši podaci o ličnosti zloupotrebljeni neophodno je da napišete nekoliko mejlova i da ih pošaljete na sledeće adrese:

  1. Republičkoj izbornoj komisiji

Na mejl [email protected] i [email protected]

2. Pokrajinskoj izbornoj komisiji

Ukoliko živite i glasate na izborima u Vojvodini mejl pošaljite na adresu [email protected]

Sadržaj mejla treba da glasi:

Poštovani/a,

Molim Vas da mi date informaciju da li sam dao/dala izjavu podrške za neku izbornu listu za izbore za poslanike u Skupštini AP Vojvodine za predstojeće izbore 17. decembra 2023. godine. Ukoliko pronađete moju izjavu, molim Vas da mi se, u skladu sa članom 26. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, omogući neposredni uvid, kao i da mi se dostavi kopija izjave podrške.

U nastavku su moji lični podaci:

Ime i prezime

Adresa iz lične karte

Broj lične karte i JMBG

3. Ukoliko se izbori održavaju i na nivou opštine ili grada neophodno je da uradite sledeće:

  • Da otvorite adresar lokalnih izbornih komisija na sajtu Republičke izborne komisije
  • Da pronađete kontakt lokalne izborne komisije u opštini ili gradu
  • Da pošaljte isti mejl kao ranije i na mejl lokalne izborne komisije navodeći da se radi o izborima za lokalnu skupštinu

U slučaju da otkrijete da su ti lični podaci zloupotrebljeni naredni korak koji treba da načinite je podnošenje krivične prijave i slanje pritužbe Povereniku.


Pogledajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare