Urednici nezavisnih medija o značaju N1 na medijskoj sceni u Srbiji

Vesti 30. okt 202116:22 > 17:02 4 komentara
N1

Povodom sedmog rođendana N1 urednici nezavisnih medija su govorili o značaju N1 na medijskoj sceni u Srbiji.

Branko Čečen, Cins

N1

Kada se N1 pojavio, možda nismo ni znali da će ubrzo postati praktično jedina informativna TV koja nastoji da bude profesionalna u izveštavanju iz čitave Srbije.

Nismo znali koliko će nam biti dragocena. Sada, verujem, to znamo i ne uzimamo zdravo za gotovo to što, bar mi sa kablovskom ponudom kod kuće, možemo za petnaest minuta da saznamo šta se danas desilo, kako to utiče na naše živote i da čujemo mišljenja aktera i stručnjaka o vestima koje pratimo. Kao što se nadam i da razumemo da su pritisci i pretnje prema N1 zapravo pretnja našoj informisanosti, koje je ovaj kanal zaista značajan deo.

A to znači i pretnja demokratiji, vladavini prava i našim ljudskim i građanskim pravima. Ako nam je to dragoceno, onda je i N1.

Dragoljub Draža Petrović, Danas

draža petrović
Izvor: N1

N1 je važan zato što je bolji detektor laži od poligrafa. Zato N1 izbegavaju svi oni koji su svoju nevinost “dokazali” tako što su “prošli” poligraf ali nisu sigurni da će proći N1. Važan je i zato što deca na N1 mogu videti kako izgleda novinar, vrsta koja je u Srbiji pred izumiranjem. N1 je važan i zato što nam je svakodnevni test da nismo baš skroz poludeli.

Redakcija N1 je srpska televizijska novinarska reprezentacija koja nam pomaže da ostanemo bar malkice normalni. I hvala im na terapiji.

Veselin Simonović, Nova.rs

Veselin Simonović
Zoran Lončarević/Nova.rs

U novinarstvu sam ceo radni vek, 37 godina i bilo je perioda kad sam u društvu mogao sa ponosom da kažem čime se bavim. Danas sa zebnjom odgovaram na pitanje šta mi je profesija. Lažovi, reketaši, psihopate, udbaški verbalni batinaši su se namnožili i lažno se predstavljaju kao novinari.

Preostalo je malo profesionalnih medija i jedan od njih je N1. Kad novinari te kuće postavljaju pitanja i traže odgovore okuražim se da glasno kažem – i ja sam novinar. N1 – to je novinarstvo.

Slobodan Georgiev, Newsmax Adria

FoNet/Božana Pavlica

Pročitajte još:

U danima kada je ova TV nastajala ljudima u Srbiji, većini, činilo se da nije sve tako strašno. Da imamo i TV stanice i novine i portale, da ljudi imaju gde da saznaju i vide šta se dešava. Ta 2014. izgleda kao praistorija. I tada, kao i sad, stanje je bilo isto: vladajuća stranka preuzela je resurse, mediijske i bezbednosne i sa ta dva volana vozila Srbiju u pravcu koji samo ona, stranka, razume.

N1 je na početku trebalo da bude elitno mesto: informativni kanal koji emituje vesti, koji je svuda gde se nešto dešava. Kako su prolazile godine, i to brže nego što je većini izgledalo, N1 je je postao jedino takvo mesto.

I sada, to nam je što nam je.

„Imamo“ jednu TV stanicu koja se bavi celodnevnim izveštavanjem o životu u Srbiji, onoliko koliko može i koliko joj je dozvoljeno. Izgleda kao da samo tamo rade novinari a da na drugim mestima rade PR službe. Ta linija između propagande i traganja za istinom ključna je za ostanak i opstanak novinarstva u Srbiji i ljudima sa N1 nije lako. Skoro da su sami u toj utakmici i zato su očekivanja ogromna i zato je strpljenje tanko.

Narednih sedam godina će pokazati da li je prvih sedam bilo sedam debelih ili sedam mršavih godina. Želim im sedam debelih godina.

Stevan Dojčinović, Krik

Stevan Dojčinović
Izvor: Ivan Dinić/Nova S

N1 je jedan od najvažnijih medija u Srbiji – jedinstven televizijski kanal na kojem gradjani Srbije mogu da se informišu o tome šta se zaista dešava u zemlji. Za razliku od većine ostalih televizija koje šire propagandu otvoreno, poput Pinka, kao i onih koji to rade sofisticirano, poput na žalost javnog servisa RTS, N1 se kao pravi mediji nalazi stvarno u službi javnosti.

N1 je što se tiče informativnog programa praktično preuzeo ulogu javnog servisa. Ova televizija je i iedna od retkih koja omogućava da otkrića medija koji se bave istraživačkim novinarstvom stignu do makar malo šire publike.

U neko bolje vreme, više televizija bi imalo program kao N1. Novinari ove televizije su i primer kako se može uprkos dugogodišnjim pritiscima vlasti ipak istrajati u nezavisnom novinarstvu.

Veljko Lalić, Nedeljnik

N1

N1 je jedini naslednik škole B92, i kao takav je neverovatno važan za naše novinarstvo, ali i društvo u celini. Pravi odgovor na pitanje “Šta ti danas u Srbiji znaci N1”, za mene bi bio – a šta da nestane N1, da negde ode, da se proda u “neprijateljskom preuzimanju”, ili da propadne.

Siguran sam da svaki slobodni gradjanin, pa čak i onaj koji je kritičan prema N1, shvata da bi to bio medijski mrak. U tome je vaša najveća snaga, ali i obaveza, i novinarstvu, i prema društvu.

Čestitam sedmi rodjendan!

Vesna Mališić, Nin

N1

Da nije N1, slika Srbije bila bi baš po meri vlasti koja je gotovo sve televizije pretvorila u svoje najjače političko propagandno oružje.

Pa i pored njene strategije da po svaku cenu satera N1 u poziciju da ne može da ostvari puni dijalog i debatu, sve ono što ova medijska kuća, u ovako nemogućim uslovima, ipak postiže, kad neselektivno i uvek na vreme izveštava, kad istražuje i analizira ili kad pita one čiji se postupci ovde inače ne propituju – predstavlja neprocenjivo važno unošenje svetla u mrak jednoumlja u koji bi vlast sve da nas zatvori.

Milorad Ivanović, Birn

Ivan Dinić/Nova S

U svim knjigama novinarstva kao jedan od najboljih primera nezavisnosti i profesionalnosti navodi se onaj iz maja 1983. godine kada je u emisiji BBC-a nastavnica engleskog jezika Dijana Guld iznova postavljala isto pitanje tadašnjoj premijerki Velike Britanije, Margaret Tačer: „Zbog čega je britanska vojska kod Foklandskih ostrva napala argentinski brod Belgrano koji se povlačio, prilikom čega je poginulo 323 vojnika“. Dijana Guld je u emisiji imala podršku novinara BBC-a, dok je Margaret Tačer bila toliko van sebe da je nakon emisije predlagala da BBC bude ugašen.

Političari širom sveta ne vole da odgovaraju na pitanja, posebno kada imaju nešto da sakriju. Ali posao nas novinara je upravo to – da profesionalno postavljamo pitanja i tražimo odgovor.

Najbolji primer može biti nedavni slučaj sa televizije N1 kada je kolega Vojislav Stevanović čak devet puta postavio isto pitanje funkcioneru Srpske napredne stranke Aleksandru Šapiću. Odgovor, naravno, nije dobio, ali to ga nije omelo da nastavi da traži istinu.

Srbija, nažalost, nema javni servis koji plaćaju svi građani ove zemlje koji bi, poput britanskog BBC-a, „propitivao“ političare i tražio odgovore.

Na sreću, građani Srbije imaju N1, čiji novinari, i pored brojnih pritisaka, znaju šta je njihov posao, i odlično ga obavljaju.

Kolegama sa N1 želimo srećan rođendan i još puno, puno pitanja koja će postavljati onima koji na njih moraju da odgovore.

Filip Švarm, Vreme

N1

Drago mi je da je N1 proslavila rođendan kao objektivna i profesionalna televizija u državi i društvu gde je istina postala incident, a pošteno novinarstvo rizična profesija van zakona.

Ipak, radom koleginice i kolege sa N1 podsećaju svoju publiku da ukoliko veruju svojim očima, zdravom razumu i novčaniku, nisu sami i da ne rade ništa pogrešno i zabranjeno. To je ujedno i ključni razlog zbog čega je N1 zajedno sa ono malo preteklih nezavisnih medija toliko izložena klevetama i napadima sa pozicije moći. Uveren sam da će N1, poštujući visoke profesionalne standarde kao i do sada, proslaviti još mnoge jubileje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare