Fon der Lajen: Dijalog je jedino rešenje za situaciju na severu Kosova

Vesti 29. sep 202113:06 > 18:16 4 komentara

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastala se u Prištini sa najvišim kosovskim zvaničnicima, predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Fon der Lajen je u Prištini izjavila da je zabrinuta zbog situacije na severu Kosova i da je jedino rešenje dijalog u Briselu. Ona je posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem naglasila da je to vitalno za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Povezane vesti:

“Veoma je vazno da idemo napred evropskim putem. Od vitalnog je znacaja da Kosovo i Srbija normalizuju svoje odnose, razgovarali smo o tim pitanjima. Moram reci da sam veoma zabrinuta zbog trenutne krize. Važno je da situacija deeskalira i da se vratimo za pregovaracki sto kako bi se pronašlo odrzivo resenje, a jedini nacin za to je dijalog koji posreduje EU, koji je jedina platforma za rešavanje trenutne krize”, rekla je Fon der Lajen.

„Važno je da situacija ne eskalira i da se vratimo za pregovarački sto kako bismo pronašli trajna rešenja, a jedini način za to je kroz dijalog uz pomoć EU, i to je jedina platforma za rešavanje trenutne krize“, rekla je ona.

Predsednica Evropske komisije je dodala da će nastaviti da saradjuje sa Kosovom jer želi da vidi napredak Kosova.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je spreman da prihvati novo rešenje koje bi moralo da bude sveobuhvatno i na bazi reciprociteta, što je Fon der Lajen ocenila kao konstruktivno otvaranje vrata.

„Nema jednakosti bez reciprociteta“, rekao je Kurti i ponovio predlog da se ukinu privremene tablice sa obe strane i da se putuje sa normalnim tablicama.

Fon der Lajen je rekla da je tom izjavom Kurti „otvorio vrata na vrlo konstruktivan način“ i ponovila da je važno razgovarati o pronalaženju rešenja i da će to biti njena poruka i tokom razgovora u Beogradu.

Dodala je da registarske tablice nisu jedini problem, već to kako će region napredovatii i da li će uspeti da napreduje u procesu integracija i poštovanja evropskih vrednosti.

Fon der Lajen sa sastala i sa predsednicom Vjosom Osmani. koja je izjavila da je „budućnost Kosova u Evropskoj uniji“, a kako je saopšteno iz kabineta predsednice Kosova, ona je na sastanku rekla da EU treba da ima jasnu strategiju za integraciju Zapadnog Balkana, čiji je deo i Kosovo.

Kašnjenja u tom procesu, prema rečima kosovske predsednice, „blede kredibilnost EU“.

Osmani je ponovila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza i od EU zatražila da održi obećanje dato Kosovu i da sve zemlje članice poštuju preporuke Evropske komisije.

Tokom sastanka, kako je saopšteno, razgovaralo se i o aktuelnoj političkoj situaciji na Kosovu, sa posebnim akcentom na sever zemlje, gde se od pre nekoliko dana ostvaruje reciprocitet u registarskim tablicama sa Srbijom.

Osmani je tim povodom istakla da „Kosovo samo ostvaruje jedan zakonski aspekt i sa kosovske strane nema nikakve tendencije za ‘tenzioniranje bezbednosne situacije'“.

„Naprotiv, prema predsednici Osmani takvu nameru javno iskazuje srpska strana, koja je pod uticajem ruskih krugova i koja pokušava da izazove destabilizaciju celoj regiona Balkana. Zbog toga je predsednica zatražila od svih međunarodnih faktora da osude namere Srbije za destabilizaciju“, navodi se u saopštenju.

Govoreći o procesu dijaloga sa Srbijom, Osmani je podvukla da je „Kosovo konstruktivna strana“ i da dijalog treba da bude okončan međusobnim priznanjem, „kao jedinim rešenjem za održivi mir u regionu“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vjosa Osmani (@vjosa.osmani)

Kurti: Vučić govori jezikom prošlog veka

Predsednica Evropske komisije pozvala je na deeskalaciju tenzija na severu Kosova zbog uvođenja reciprociteta sa registarskim tablicama, dok je premijer Kosova Aljbin Kurti izneo očekivanje da će se u Briselu pronaći rešenje za to pitanje, prenosi RTK.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Fon der Lajen, Kurti je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da govori jezikom prošlog veka.

„Želim i nadam se da će se tamo pronaći rešenje. Pokazali smo, takođe spremnost u ponedeljak na sastanku sa komandantom Kfora“, podsetio je Kurti.

„To znači uklanjanje barikada za slobodu kretanja i uklanjanje Specijalnih jedinica uz zamenu trupa Kfora. Dakle, granična policija bi ostala i reciprocitet. Lokalni Srbi su prihvatili odluku, ali u Srbiji postoji pojedinac koji je i gradonačelnik koji govori jezikom devedesetih godina prošlog veka“, naglasio je Kurti, aludirajući na Vučića.

Fon der Lajen je pozvala na deeskalaciju situacije i rešavanje problema dijalogom glavnih pregovarača Kosova i Srbije danas u Briselu, uz posredovanje EU.

Od vitalnog je značaja za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Zabrinuta sam zbog najnovijih dešavanja i situacija bi trebalo da se smiri. Pregovarači razgovaraju o ovim pitanjima i nadam se da će problemi biti rešeni, rekla je ona.

Ursula fon der Lajen, Aljbin Kurti
FoNet/EU

Fon der Lajen je istakla da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da sarađuju.

„Obezbedili smo odgovarajuća sredstva i sada nam je potreban sistem koji morate da osmislite da biste iskoristili više od 20 milijardi evra za investicije. Svih šest partnera mora da ide napred zajedničkim regionalnim tržištem“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare