Urušavanje centralne zgrade bivše šećerane

Vesti 04. avg 202212:25 > 13:132 komentara
Fonet / Marko Dragoslavić

U centralnoj zgradu bivše šećerane u beogradskoj opštini Čukarica nalaze se devastirani i zarđali silosi, krovna konstrukcija bivše fabrike se urušava, a u ostalim napuštenim objektima pri ovom kompleksu su burići iz kojih curi neka tečnost što predstavlja potencionalni ekološki problem.

Zgrada šećerane je spomenik kulture koji se nalazi pod zaštitom države i spada u nepokretno kulturno dobro, a od 2007.godine je u stečaju.

Fabrika šećera je prvi objekat u Beogradu ove vrste, a izgrađena je između 1899. i 1901. godine.
Objekti šećerane po pogledu arhitekture imaju posebnu vrednost, pošto predstavljaju standardne primere industrijske arhitekture sa kraja XIX veka.

Sudbina fabrike i celog kompleksa još nije rešena, u unutrašnjosti zgrade mogu se videti prizori koji predstavljaju ekološki problem.

Fonet / Marko Dragoslavić
Fonet / Marko Dragoslavić
Fonet / Marko Dragoslavić
Fonet / Marko Dragoslavić
Fonet / Marko Dragoslavić

Između kompleksa zgrada nalaze se zarđali burići iz kojih curi supstanca koja liči na mazut.

U jednom delu nalaze se tankeri oko kojih su vidljivi tragovi sumpora, a iza se vidi stara cev pored koje stoji natpis „Pažnja! Istakanje fosforne kiseline“.

U javnosti postoje razna nagađanja o sudbini šećerane, počevši od toga da će ovo biti preuređen prostor za kulturna dešavanja, pa sve do toga da će se ovde graditi stambeni kompleks.

Komentari

Vaš komentar