USAID donirao opremu dečijem dispanzeru u Malom Mokrom Lugu

Vesti 02. feb 202312:252 komentara
N1

Direktorka misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš, zajedno sa dr Aleksandrom Mitrović, v.d. direktora Doma zdravlja "Zvezdara", obišli su prostorije dečijeg dispanzera u zdravstvenoj stanici "Mali Mokri Lug".

Kako se navodi, donacija USAID uključuje vage za merenje visine i težine, aparate za merenje krvnog pritiska, stetoskope, EKG aparat, pribor za sitne hirurške intervencije, neophodnu sitnu opremu kao što su termometri, neurološki čekići, kao i nameštaj. Ova oprema će se koristiti za lekarske preglede dece sa akutnim i hroničnim oboljenjima, kao i za preventivne preglede i vakcinaciju zdrave dece.

Direktorka misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam je navela da je ova donacija deo pomoći američke vlade Srbiji od preko 12 miliona dolara, namenjenih ublažavanju posledica kovida-19 i pružanju boljih usluga zdravstvene zaštite građanima Srbije.

„Mislim da je važno napomenuti da će veliki deo te naše podrške uslugama zdravstvene zaštite koju smo obezbedili Srbiji zaposleni u zdravstvenom sistemu Srbije moći i dalje da koriste u narednim godinama. Ova pomoć USAID-a obuhvatala je 14 vozila hitne pomoći, raznu opremu kao što su rendgen aparati i koncentratori kiseonika, ili renovirane prostorije kao što je to slučaj ovde, ili u institutu Batut, u INEP-u i širom zemlje“, istakla je.

V.d. direktora Doma zdravlja „Zvezdara“ dr Aleksandra Mitrović je navela da svi građani imaju pravo na kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu, a da daljina ne sme da bude prepreka.

N1
N1

„U proteklih osam meseci otvorili smo ORL ambulantu u Mirijevu i dva savetovališta za dijabetes. Na inicijativu građana Malog Mokrog Luga, a uz podršku USAID-a i UNDP-a, danas smo otvorili ono što je najvažnije za naše najmlađe – dečiji dispanzer“, kaže ona.

Dostupna i kvalitetna zdravstvena zaštita jedan je od ključnih pokazatelja nivoa razvoja jednog društva, pored pristupa obrazovanju i životnog standarda, rekao je stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš.

„Kovid-19 nas je dodatno podsetio na to koliki je značaj kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite. Zahvaljujući partnerstvu sa USAID-om, UNDP je uspeo da pomogne Srbiji kako bi se u potpunosti oporavila od ove zdravstvene krize i bila spremnija za slične izazove u budućnosti“, ukazao je.

Donacija opreme Domu zdravlja „Zvezdara“ je deo projekta „Zajedno protiv kovida“, koji je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sproveo Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Komentari

Vaš komentar