Usklađivanje rada i roditeljstva u Srbiji – ko se kako snađe

Vesti 20. maj 202119:33 > 21. maj 2021 12:50 4 komentara

Kako u Srbiji funkcioniše usklađivanje rada i roditeljstva? Imaju li roditelji dovoljno vremena da se posvete svojoj deci, i pored poslovnih obaveza i prekovremenog rada? Predstavnici Udruženja "Roditelj" i pojedini stručnjaci jednoglasno poručuju da su svakodnevne poslovne navike roditelja dosta uticale na promenu porodičnog života.

Pre koronavirusa, rad od kuće je bio nezamisliv. Iako se nekim roditeljima na prvi pogled učinilo da će zbog toga imati više vremena da se posvete deci, poslovne obaveze su u nekim profesijama pokazale suprotno. Pojedini roditelji upozoravaju da usklađivanje roditeljstva i poslovnih obaveza nije bilo lako ni pre pandemije, jer mnogi često rade prekovremeno.

Povezane vesti

„Čini mi se postali smo tehnički roditelji, toliko vremena imamo da neke stvari koje znamo da moramo da odradimo to je briga o detetu – da li je sito, da li je bilo dobro u školi, ako je bolesno da mu pomogne čovek da ozdravi, a za sve one neke sitne radosti koje stvaraju roditeljstvo i čini – da razgovaramo, da naučimo da pričamo, da naučimo da verujemo jedni drugima, da se poveravamo, za to nemamo vremena“, kaže Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj.

Izostanak komunikacije sa decom samo je jedan od problema. Roditelji se zbog poslovnih obaveza suočavaju i sa neusklađenim radnim vremenom, a ima i onih koji na prepreke nailaze i pri upisivanju dece u vrtić, jer slobodna mesta često nedostaju. Iz Ministartsva za brigu o porodici kažu da su svesni problematike i da bi u narednom periodu poslodavci trebalo da rade na promenama.

„Prepoznato kao jedno od rešenja bi bili ti fleksibilni oblici rada, odnosno klizno radno vreme ili preraspodela radnih sati i videli smo da to u praksi funkcioniše, pre svega kod roditelja koji imaju decu vrtićkog i školskog uzrasta, pa imaju odvoženje, dovoženje, čekanje dece iz škole“, navodi pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić.

Pojedina istraživanja koja su sprovedena u okviru projekta „Jednaki“ pokazuju da rodna nejednakost u privatnom i poslovnom životu još uvek postoji i da su muškarci ispred žena, kada su u pitanju rukovodeće funkcije. Istraživanja su pokazala i kako poslodavci reaguju na odsustvo zaposlenih zbog brige o deci.

Projekat „Jednaki – ka uspostavljanju rodne ravnopravnosti usklaviđanjem radnog i porodičnog života zaposlenih“ vode Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Fondacija „Ana i Vlade Divac“, uz pomoć Evropske komisije.

„Nekako lakše prihvataju duže odsustvo roditelja odnosno majki nakon rođenja deteta, jer prosto planiraju zamenu dok im česta bolovanja zbog nege deteta u nekim slučajevima ipak izazivaju malu pometnju, mali problem“, kaže Gordana Bjelobrk, koordinatorka projekta „Jednaki“.

Dečiji psiholog Vukašin Čobeljić navodi da su zbog brzog života i uvećanih radnih obaveza, roditelji često na iskušenju kada je reč o očuvanju porodičnog života.

„Vrlo je važno komunicirati koliko god je moguće sa decom o tome i kroz šta roditelji prolaze, ako su manje prisutni – zašto su manje prisutni, na koji način mogu to da nadoknade u odnosu sa decom i slično, deca prepoznaju promene i svako dete reaguje na neki svoj način.

Jasna strategija za usklađivanje roditeljstva i poslovnih obaveza u Srbiji još uvek nije razvijena. Što znači da za roditelje i dalje važi princip – ko se kako snađe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare