Ustavne promene: Za pripadnike vlasti neophodne, Glišić smatra – diktat iz EU

Vesti 07. jun 202119:11 > 20:284 komentara

Skupština Srbije usvojila je predlog za promenu Ustava u delu o pravosuđu. A tome je prethodila burna rasprava i uveravanja predsednice vlade Ane Brnabić da je izmena neophodna kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije. Podsetila je i kako je 2009. današnja opozicija izvela reformu sudstva.

„U dva dana je preko 1.000 sudija i tužilaca razrešeno, niko do njih nije znao zašto ni po kom kriterijumu, epilog je da je reforma pravosuđa tada građane Srbije koštala 44 miliona evra“, kazala je premijerka Ana Brnabić.

Povezane vesti

Na reči premijerke, reagovao je opzicioni poslanik Šaip Kamberi. Kaže da je neophodno menjanje celog Ustava, a ne samo delova.

„U ovoj državi odavno vlast nije javna, niti transparentna, nije pravno ograničena, nije posvećena slobodi jednakosti građana, ovoj državi Ustav je važan samo kao instrument državne sile“, kaže Kamberi, poslanik Ujedinjene doline – SDA Sandžaka.

Na govor Kamberija usledile su replike pojedinih vladajućih poslanika, ali i premijerke.

„Ovde je između ostalog rečeno da se Ustav koristi kao istrument prisile ili državne sile, što je nedopustivo da se izgovori u Skupštini Srbije, o pravima nacionalnih manjina smo mnogo puta govorili u Skupštini i dobro su došli u Srbiju“, kazao je Đorđe Milićević iz SPS-a.

Brnabić je poručila da je „ovo slobodna zemlja, svako ima pravo da se ponaša kako želi i da govori kako želi, ali ovo je zaista primer, čini mi se, eklatantan primer licemerja“.

A pošto na ova izlaganja nije reagovao predsednik parlamenta Ivica Dačić, opozicioni poslanik mu je ukazao na povredu poslovnika.

„Jer je trebalo da opomenete narodnog poslanika Milićevića koji je rekao da poštuje manjine koje su došle u Srbiju, manjine su autohtone u Srbiji – nisu došle, i gospođu premijerku koja je prekršila tačku šest, stava jedan, člana 109, koja se uvredljivo odnosila na mene, nazvala me licemernim, a ja ovde kao narodni poslanik glasam na osnovu člana 37 Zakona o Skupštini po sopstvenom uverenju“, upozorio je Kamberi.

Dačić: „Dobro, vi ste tražili povredu poslovnika?“

Kamberi: „Ne tražim da se izjasni Skupština, jer znam kako će da se izjasni“.

Dačić: „Dobro“.

Zamerke na predlog promene Ustava, izneo je i samostalni poslanik Vladan Glišić, koji je rekao da izmene neće podržati.

„Smatram da bez obzira što smo sve ovde čuli, ovo nije autentična volja našeg naroda i potreba našeg društva, ovo je diktat iz Brisela“, kazao je Glišić.

„Pa, vi stvarno mislite da treba iz Brisela neko da nam dobro pojasni da li je problem neefikasno pravosuđe, ideološki je sasvim u redu da vi ne budete za ulazak Srbije u EU, to je vaše pravo i vaša obaveza je da građanima obrazložite na jedan razuman i objektivan način vaš stav, da li će oni to prihvatiti ili ne, ja bih rekla da ne prihvataju jer niste većina u ovom parlamentu“, odgovorila mu je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„To nema nikakve veze sa Briselom i diktatom Brisela, tačno je da je to jedna od stavki u akcionom planu za poglavlje 23, ali ono što je država Srbija morala da uradi jeste da učini jedno sistemsko rešenje za rešavanje pitanja efikasnosti pravosuđa“, ukazala je ministarka pravde Maja Popović.

Najveća poslanička grupa – Srpska napredna stranka – od danas broji 180 članova, od ukupno 250 poslanika, pošto su joj na početku sednice zvanično pristupili poslanici iz redova Srpskog patriotskog Saveza.

Komentari

Vaš komentar