Usvojen predlog o prijemu Kosova u Savet Evrope u Parlamentarnoj skupštini

Vesti 16. apr 202420:09 306 komentara

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala je prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku. Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova podržao je 131 poslanik, dok je 29 glasalo protiv, dok je uzdržanih bilo 11.

Prethodno je održana debata o predlogu prijema Kosova u Savet Evrope.

Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojani, prethodno je, 27. marta, usvojio Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju. Konačnu odluku o članstvu Kosova treba da donese Komitet ministara Saveta Evrope koji će zasedati sredinom maja.

Bakojani je rekla da uprkos zabrinjavajućem pogoršanju situacije sa ljudskim pravima na Kosovu, pogotovo kad je reč o pravima manjina, izražava uverenje da su vlasti u Prištini spremne da nastave sa suštinskim reformama kako bi se efikasno zaštitili svi građani Kosova. Bakojani je naglasila da se u njenom izveštaju ne zauzima nikakav stav o statusu Kosova, i dodala da je to traženo od nje ona ne bi preuzela funkciju izvestioca i svoje mišljenje uskladila bi sa zvaničnim stavom Grčke.

Ona je istakla da postoje tri ključna problema koja se moraju rešiti – implementacija odluke ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, problem nelegalne eksproprijacije imovine Srba sa Kosova, kao i uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Bakojani je ocenila da sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova, koje je čekalo sprovođenje od 2016. godine, a kojom je vraćena imovina manastiru Visoki Dečani predstavlja veliku pobedu vladavine prava.

Ona je za govornicom PS SE rekla da PSSE obavezuje Kosovo da obezbedi da se eksproprijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona.

„Zbog toga smo obavezali Kosovo da obezbedi da se ekspropijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona“, rekla je ona.

Šefica srpske delegacije Biljana Pantić Pilja oštro je kritikovala preporuku za prijem Kosova u Savet Evrope i poručila da nagrađivanje Prištine za jednostrane akcije predstavlja presedan, koji će otvoriti Pandorinu kutiju, kao i da će Srbija razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo.

„Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i primite u Savet Evrope nešto što nije država, mimo svih procedura“, rekla je Pantić Pilja.

Ona je ironično čestitala izvestiocu za prijem Kosova u Savetu Evrope Dori Bakojani na onome što radi, jer će, kako je rekla, „ući u istoriju kao neko ko je na najbrutalniji način prekršio sve norme međunarodnog prava i principe na kojima se zasniva ova organizacija“.

Pre plenarne sednice Politički komitet PSSE odbio je sve amandmane srpske i italijanske delegacije kojima je pokušao da se tekst predloga ublaži i da se odluka o prijemu Kosova odloži dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija „ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije“.

Članstvo u SE omogućilo bi Kosovu pristup Evropskom sudu za ljudska prava i pridruživanje brojnim međunarodnim konvencijama.

Kosovo je podnelo zahtev za pristupanje Savetu Evrope u maju 2022. U martu 2023. Savet Evrope je odlučio da aplkaciju Kosova prosledi Parlamentarnoj skupštini te organizacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare