Srbija i Egipat usvojili deklaraciju o strateškom partnerstvu

Vesti 20. jul 202211:37 > 16:05 54 komentara
Tanjug/ Jadranka Ilić

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić usvojili su zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve države. Deklaracijom je predviđena politička koordinacija u bilateralnim i međunarodnim pitanjima, saradnja u oblastima odbrane i bezbednosti, privredna saradnja na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini, saradnja u oblastima u poljoprivrede, energije i energetske bezbednosti sa naglaskom na razvoju i diversifikaciji gasnih i drugih energetskih izvora.

Tokom posete egipatskog predsednika Srbiji, dve države su potpisale 13 ugovora, među kojima je i onaj o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i socijalnih pasoša.

Povezane vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je velika čast što ima priliku da posle skoro četiri decenije ugosti predsednika Egipta, a posebno tako velikog i značajnog lidera i iskrenog prijatelja Srbije kao što je Abdel Fatah al Sisi.

Deklaraciju (o strateškom partnerstvu) koju su dva predsednika usvojila nazvao je temeljem na kojem bi „velika zgrada uspeha u saradnji trebalo da bude podgnuta“.

Vučić je rekao da je dogovorena prodaja žitarica Egiptu, jer je Srbija nedavno dobila sertifikat za izvoz pšenice, kao i za jabuke, „nadamo se i za goveđe meso“.

On je najavio da se nastoji i da se do kraja godine usaglasi ugovor o slobodnoj trgovini.

„Razgovarali smo o saradnji u oblasti zdravstva, a sutra ćemo prisustvovati manjoj vežbi i prikazu našeg naoružanja u Nikincima“, najavio je Vučić, uz poruku da „formiramo i zajednička preduzeća, da se oslonimo jedni na druge u ovim teškim vremenima“.

Vučić je najavio mogućnost otvaranja direktne avio linije do Kaira, koja je ukinuta zbog pandemije, uz postojeće čarter letove do egipatskih letovališta.

„Naše kompanije će praviti fabrike za proizvodnju fosfora u Egiptu“, dodao je.

Predsednik je ocenio da poseta Al Sisija za Srbiju ima istorijski karakter i potpisani sporazumi govore o širini saradnje sa Egiptom.

Al Sisi: Titovo ime cenjeno u Egiptu, kao Naserovo ovde

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi izjavio je da je egipatska vizija da se mirnim putem reše krize i sukobi u svetu, posebno kada je reč o Ukrajini i Rusiji.

Na državnom niovu razgovorali smo o zajedničkim interesima i događajima u svetu, Palestini, Libiji i Ukrajini, kako to utiče na svetsku ekonomiju, rekao je Al Sisi na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Najavljujući da će u Šarm el Šeiku biti održana konferencija posvećena klimatskim promenama, Al Sisi je pozvao Vučića da joj prisustvuje.

Zahvaljujem se na ordenu, to je za mene velika čast, rekao je Al Sisi i dodao da je ime nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita veoma cenjeno u njegovoj zemlji, kao i ime Gamala Abdela Nasera ovde.

Potpisano 13 ugovora

Potpisani su ugovori o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, memorandum o razumevanju dve vlade u oblasti poljoprivrede, kao i program saradnje u oblasti kulture i umetnosti.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra.

Dve strane su potpisale i Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Potpisan je i Memorandum o saradnji Radiotelevizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, potom sporazum o saradnji Muzeja afričke umetnosti i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije, sporazum o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona, kao i Memorandum o razumevanju Instituta za standardizaciju Srbije i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet.

Selaković: Srbija spremna za pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković saopštio je da Srbija podržava inicijativu Egipta za održavanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju tokom narednih šest meseci, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je nakon sastanka sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Hasanom Šukrijem naveo da je Srbija opredeljena za početak pregovora o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom.

Jedna od tema koja je bila predmet posebne pažnje tokom razgovora bili su potencijali za unapređenje ekonomske saradnje. Selaković je ocenio da su danas ti potencijali „daleko ispod realnih mogućnosti i interesa dve strane“, navodi se u saopštenju.

Selaković je Šukriju izrazio zahvalnost Srbije zbog razumevanja njene pozicije o pitanju Kosova i izrazio nadu da će Egipat nastaviti da podržava njene stavove u međunarodnim organizacijama.