Utisak nedelje: Došlo vreme da Vučić ispuni obećanja, penzije sve niže

Vesti 08. maj 202223:37 > 23:39 29 komentara
Nova S

Čeka nas najteža zima do sada, da li ćemo imati dovoljno energenata, šta rade građani, a šta odgovorna vlast? Da li je najvažnija vest da nikoga ne zanima kada će biti formirana nova Vlada? Šta će biti sa Kosovom i da li ćemo uvesti sankcije? To je samo deo tema o kojima su u "Utisku nedelje" razgovarali Marko Milanović, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Notingemu, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović i glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

Komentarišući nedavno obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danica Popović je rekla da su od deset tačaka po njenom mišljenju samo tri relevantne.

„Tu su ključne stvari Kosovo, druga je EU, treća fiskalna politika. Bilo je i ozbiljnijh stvari, ali svaki prosečan gledalac neće znati da ponovi ovih 10. Zaključak je jasan – ja sam gazda i biće kako ja kažem”, istakla je Popović.

Popović je istakla da je sada došlo vreme da Vučić ispuni svoja obećanja koja je dao pre 2012.

POVEZANE VESTI

“Gledali su Nemci na sat, e pa sad je došlo vreme. Jedna stvar je Kosovo – tu neće biti formalnog priznanja, ali to nije potrebno. Druga stvar je da se pacifikuje Milorad Dodik i konačni uslov je da uvedemo Rusima sankcije. To su tri stvari koje Nemci traže sada od Rusa. Očigledno da Nemci ne gledaju više na sat, nego da su stvari već došle na naplatu. Na nas su uperena tri svetla: jedno je Olaf Šolc, zatim ministarke odbrane i ministarke spoljnih poslova. Na njega idu farovi, a više nema gde da se sakrije”, ilustrativno je objasnila Popović.

I Milan Ćulibrk smatra da su stvari izašle na čistac.

On je dodao da smo od Vučića čuli, a “nije morao ni da nam kaže” da se više nigde ne spominje normalizacija, nego međusobno priznanje.

“Rusija i Kina nama ništa ne daju, samo nam pozajmljuju. U očima građana oni su donatori, a sećam se da kada smo mi u NIN-u objavili da je Rusija napala Ukrajinu, da je to bio pravi šok na društvenim mrežama”, istakao je Ćulibrk.

“Vučić je rekao da ćemo zadržati švajcarsku formulu, ali da ćemo zamoliti da se to odloži na dve godine. Realne penzije su već sada tri posto manje nego prošle godine. Shvatio je da njegova glasačka baza živi gore, prosečna penzija je pala na ispod 44 odsto prosečne plate. Sećate se da je Tadić morao da ispunjava zahteve Krbobabića da one ne smeju pasti ispod 60 odsto”, objasnio je on.

Napominjujući da nije slušao Vučićevo obraćanje javnosti, Milan Milanović je rekao da on uvek šalje iste poruke, da se on za sve pita, da nosi najveću muku, da se svi saosećamo sa njim.

„To je uvek ista priča, zašto da ga slušamo. Bilo bi važno da ga slušamo kada bismo mi od njega nešto čuli, ali to je kao da slušate barona Minhauzena. Svaki put se trudimo da proniknemo u neku njegovu psihozu i da vidimo šta on želi. Mi gatamo njegove porive, kako bismo protumačili šta on hoće”, istakao je on.

Više o ovome na portalu Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare