Utisak nedelje: Sve se promenilo posle 24. septembra

Vesti 01. okt 202323:35 41 komentara
Ivan Dinić/Nova

Sve se promenilo posle 24. septembra, saglasni su gosti "Utiska nedelje". Opozicija jeste tražila razdvojene izbore, ali ukoliko ih ne bude bilo, Demokratska stranka i Narodna stranka ipak će na njih izaći, piše nova.rs.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da je ključna stvar trenutno tražiti ostavku Aleksandra Vučića, a da bi Demokratska stranka preduzela određene korake ukoliko izbori 17. decembra ne budu razdvojeni i održani u fer uslovima, piše porta nova.rs.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić navodi da su izbori savršeno poslužili Vučiću da skrene temu sa pravog problema – događaja u Banjskoj.

„Mnogi su to uzeli zdravo za gotovo – biće izbora, rekao predsednik. Ljudi su možda već zaboravili, u maju kada su bili protesti, on je izgovorio tu magičnu rečenicu i rekao – biće izbori u septembru. I šta se desilo, ništa se nije desilo. On je rekao biće, ali nije raspisao izbore, da li će ih biti ne znamo“, rekao je Lutovac.

Na pitanje hoće li Demokratska stranka učestvovati na izborima ukoliko ne budu razdvojeni, Lutovac kaže da se sve promenilo posle 24. septembra.

„Ključna stvar koja sada treba da se uradi jeste da tražimo ostavku Aleksandra Vučića i da preispitamo da li je on uopšte sposoban da se bavi ovom funkcijom. Mi zahtevamo izbore do kraja godine, razdvojene. On ne mora da ispuni to, on može ponovo da raspiše nešto što se zove izbori, a da nemamo uslove za to. Ako ne uspemo da se izborimo za te uslove, da zajedno i opozicija i građani naprave kampanju na ulicama“, naveo je Lutovac.

Ukoliko Vučić ne raspiše razdvojene beogradske, lokalne i parlamentarne izbore Demokratska stranka će na ulici reći šta ima da kaže i započeti kampanju na ulici.

Narodna stranka će učestvovati na izborima i okolnosti su se promenile posle 24. septembra, smatra i potpredsednica ove stranke Sanda Rašković Ivić.

„Smatramo da je ovo trenutak da se na izborima pored standarda građana i kolonizacije Srbije, pokrenu još dve teme koje su jako važne – Kosovo i Metohija, odnosno francukso-nemački plan i rudarenje litijuma protiv kojeg je Narodna stranka“, navela je Rašković Ivić i dodala da će to biti pitanja kojima će se baviti u kampanji.

Rašković Ivić smatra i da su izbori 17. decembra savršeno poslužili Vučiću da skrene temu sa pravog problema, a to je „poniženje i užas koji smo doživeli 24. septembra“.

„Biranje bojkota ne bi bilo dobro u ovom trenutku, osim ako se sve stranke i levice i desnice i centra tako ne dogovore. Kako se meni čini, to se neće dogoditi. Ono što smo propustili svi kao opozicione stranke jeste da tražimo najpre beogradske izbore 17. decembra“, navodi Rašković Ivić i objašnjava da bi Beograd trebao da bude prioritet zbog tragedija koje su se tu desile.

Ceo tekst pročitajte na ovde.