Utisak nedelje: Za opoziciju bolje dve kolone, fokusirati se na životni standard

Vesti 24. sep 202323:49 24 komentara
Ivan Dinić/Nova

Politikolog i profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović ocenio je večeras da je bolja odluka da opozicija na naredne izbore izađe u dve kolone, umesto jedne. On je istakao i da ne veruje da je krenuo "nagli pad popularnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

„Mislim da u ovom trenutku Vučić još uvek ima prednost. Ispitivanje javnog mnjenja govore o prednosti, mada i o opadanju podrške koju ima SNS. Nisam siguran da je krenuo nagli pad popularnosti Vučića“, rekao je Jović u „Utisku nedelje“ na TV Nova.

On je istakao i da je bolja odluka da opozicija ide u dve kolone, ako želi da mobiliše što više ljudi da izađe na izbore.

„Treba im dati opciju koja je bliska, a ne jednu opciju gde su zapravo svi… Mogu da zamislim da imamo tu tri bloka, gde su koalicije moguće u svim pravcima“, dodao je on.

Dejan Jović je istakao da je Srbija „hibridni režim“ i da „nije ni demokratija ni diktatura“.

Jović je dodao i da izbori na godinu ili dve onemogućavaju opoziciju da se konsoliduje i da bude uspešnija.

Govoreći o današanjim dešavanjima na severu Kosova, Jović je istakao da je ovo prilika da srpski političari potpuno jasno kažu da je nasilje potpuno neprihvatljivo, bez obzira sa koje strane dolazi i ko je taj koji pokreće nasilje.

„Nasilje nije neprihvatljivo samo kada Albanci napadaju Srbe, nego i u obrnutom slučaju. Ovo je prilika da se odnos između Beograda i Prištine ponovo fokusira na pitanje ljudi, pojedinaca i u ovom slučaju žrtava, nego da ostane na nekom nacionalističkom nivou… Nasilje je nedopustivo i treba ga sprečiti“, rekao je Jović.

Komentarišući Vučićev govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Jović je ocenio da se po strukturi govora vidi da on „nije tražio prijateljstvo, već držao predavanje“.

„Krivio je druge na Zapadu, dosta je teško graditi prijateljstva na toj osnovi. Najveći deo što je rekao je tačno, ali u političkoj areni ne proizvodi nikakve pozitivne efekte“, ocenio je profesor FPZ-a u Zagrebu.

Milo Lompar, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, ocenio je u „Utisku nedelje“ da je vrlo teško oceniti trenutnu situaciju oko Kosova jer imamo „veliki emotivni naboj publike“.

„Dosta je neugodna situacija da se čovek o njoj izjašnjava“, rekao je Lompar komentarišući dešavanja na Kosovu.
Lompar je naveo da je politika Srbije prema Kosovu „prilično jasna“.

„Prvo je kontinuirano povlačenje poteza koje ide ka nekoj vrsti neformalnog priznanja Kosova“, rekao je on i dodao da tu imamo Briselski sporazum, te sporazum iz Vašingtona, zatim francusko-nemački predlog.

„Drugo je prelivanje na unutrašnju politiku… Vlast monopoliše pozicijom arbitra i ako im se suprostavite, onda vam kažu da ste ratni huškač“, dodao je on.

On je podsetio da do Briselskog sporazuma, naoružane snage Prištine nisu mogle da budu na severu Kosova.

Inače, Lompar je ocenio i kako je Vojislav Koštunica izgubio vlast zbog pitanja Kosova, a da je Boris Tadić izgubio vlast kada „nije hteo da prihvati ono što je tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel tražila od njega“.

„Ključno pitanje Vučićeve legitimacije biće vezano za Kosovo“, istakao je Lompar.

Istoričar Bogdan Živković ocenio je večeras da „Srbi na prostoru Kosova u poslednjih 20 godina nisu bili u poziciji da vrše nasilje“.
„Vučić je odgovorio na dve propagandne tvrdnje koje su danas albanske vlasti iznosile. Jedna je bila da ovo nije autohtona pobuna frustriranih Srba na Kosovu, a druga stvar su implikacije da je ovo sve povezano sa Rusijom i da se nalaze pripadnici ‘Vagenra’. Ovde se radi o stalnom pokušaju vlasti u Prištini da ovo stavi u kontekst trenutne rusofobije u svetu i rata u Ukrajini“, rekao je on.

Istakao je da je jedini mogući izlaz u ovom trenutku da se situacija smiri pregovorima.

On je ocenio i da u ovom delu Evrope dominira američki uticaj i sumnja da bilo koja druga sila u ovom trenutku, poput Rusije ili Kine, može da projektuje svoju moć na Balkanu, prenosi nova.rs.

„Pogotovo će Rusija biti odsečena iz Evrope“, dodao je on.

Govoreći o opoziciji u Srbiji i dokumentu „Dogovor za pobedu“, Živković misli da je u tom dokumentu pitanje životnog standarda „gotovo sa strane spomenuto“.

„Ako se setimo da je jedan od razloga dolaska Vučića na vlast bila ekonomska kriza i talasi otpuštanja, sada kada se dešavaju ekonomski lomovi u sveti i inflacija, meni se čini da srpska opozicija na tom polju ništa ne nudi“, rekao je on.

Živković je podsetio da je u Crnoj Gori Pokret „Evropa sad“ za samo godinu dana postao dominantna politička sila i to na temi ekonomije.

„Sumnjam da nešto taj dogovor može doneti u ovom izbornom ciklusu“, rekao je Živković o „Dogovoru za pobedu“.