Žandarm: Dečaci koji su se utopili na Adi skakali s pontona, dole duboka trava

Vesti 07. jun 202308:39 83 komentara
Ministarstvo unutrašnjih poslova

Dvojica šesnaestogodišnjih dečaka, koji su se u utorak utopili na Adi Ciganliji, skakali su sa pontona na mestu koje ni u sezoni nije predviđeno za kupanje, rekao je Marko Mladenović, komandir ronilačnkog voda u ronilačkoj jedinici Žandamerije. On je apelovao na mlade da to ne rade.

Dvojica dečaka bili su učenici Saobraćajne škole u Zemunu i Tehničke škole „Lola“ u Železniku, koji su sa društvom slavili kraj školske godine na Adi.

Oni su ne nalazili na početku jezera na Adi Ciganliji, gde inače nije dozvoljeno kupanje ni u sezoni. Komandir ronilačkog voda Žandarmerije objasnio je da su skakali sa pontona gde kajakaši imaju svoje treninge.

„Naše vode nisu prozirne kao more, ne zna se šta je dole. Mogu da se ubodu, upadnu u duboku travu kao što je slučaj verovatno bio ovde. U tom slučaju nastane panika i povuku jedan drugog u vodu“, rekao je Mladenović.

On je apelovao na mlade da ne koriste neuređena kupališta, da vode računa o bezbednosti i ne ulaze u vodu u alkoholisanom stanju.

Istakao je da se ne ulazi u vodu za davljenikom ukoliko dođe do davljenja, jer osoba koja se bori za život može da povuče za sobom onoga ko pokušava da joj pomogne. Umesto toga savetuje da se pozove pomoć ili davljeniku pruži čvrsti predmet ili uže, pomoću kog može da se izvuče na obalu.

U slučaju dvojice dečaka koji su se utopili u utorak kaže da je dežurna ekipa ronilaca Žandarmerije vrlo brzo izašla na teren, ali da je već bilo kasno. Dodaje da je ronilac za pet minuta pronašao oba utopljena tela.

Upitan koje vode su najopsnije, pripadnik Žandarmerije kaže da treba računati da su sve opasne.

„Najopasnije su reke sa brzim tokovima. Ali ni jezera nisu bezbedna kada se površinski sloj vode ugreje a mi sakanjem probijamo taj topli sloj i ulazimo u hladni kada adolazi do šoka ili zastoja srca“, objasnio je Mladenović.