Uvoznik automobila iz Beograda oštećen za 54.800 evra, uhapšene tri osobe

Vesti 28. nov 202213:303 komentara
Izvor: Vladislav Mitić/Nova.rs (ilustracija)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, uhapsili su J.Ž. (63), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara u obavljanju privredne delatnosti, kao i I.M. (39) i D.V. (49), koji se terete da su izvršili krivično delo prevara u obavljanju privredne delatnosti u pomaganju.

Kako se sumnja, J.Ž. je kao odgovorno lice DOO „Zanetti corporation“, u nameri da za navedenu firmu pribavi protivpravnu imovinsku korist, u aprilu ove godine sačinio lažnu dokumentaciju u kojoj se navodi da ta firma kupuje 16 motornih vozila, a koja su bila predmet jednog stvarnog kupca iz Beograda, navodi MUP u saopštenju.

J.Ž. je, kako se sumnja, doveo u zabludu nadležnu carinsku ispostavu u pogledu vlasništva nad vozilima koja su bila predmet uvoza, prisvojivši i otuđivši vozila koja je kupio i platio u inostranstvu stvarni uvoznik iz Beograda.

Na ovaj način, stvarni uvoznik je oštećen za iznos od 54.800 evra, a koji je J.Ž. protivpravno prisvojio.

I.M. i D.V. se sumnjiče da su, kao odgovorna lica DOO „Atlantic 2014“, pomogli J.Ž. u izvršenju krivičnog dela tako što su angažovani od strane prevoznika da izvrše carinjenje uvezenih vozila dostavljenu dokumentaciju njemu stavili na raspolaganje, a što je on potom koristio za sačinjavanje fiktivnih faktura o prodaji vozila.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Komentari

Vaš komentar