Uzbunjivač iz Rače ne dobija posao i pravdu, ali stižu prijave i optužbe

Vesti 28. maj 202321:05 18 komentara

Uzbunjivač Tomislav Veljković iz Bošnjana kod Rače, portir u opštini, koji je ukazao na malverzacije lokalne samouprave u vezi postrojenja za preradu otpadnih voda - nije vraćen na posao. Godinama dobija presude nižih pravosudnih instanci, ali više - vraćaju na početak postupka. Uz sve to, pre dva dana stigao mu je poziv Prekršajnog suda u Kragujevcu - tvrdi se da je Veljković organizator blokada ulica iz decembra 2021. godine.

Tomislav Veljković je bez posla i na „ulici“ jer je javno ukazao na malverzacije oko izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Rači Kragujevakoj. On je obelodanio da je pronevereno više od 600.000 evra. Račanski moćnici mu to nisu oprostili, a on kaže da se njegov progon nastavlja i u 35 kilometara udaljenom Kragujevcu.

„Godine 2016. ja sam došao do podataka, iz dokumentacije, da je pri izgradnji fabrike otpadnih voda pronevereno nekih 69 miliona, da fabrika nije bila izgrađena. Javno sam tada informisao tadašnjeg ministra pravde, rukovodioce u lokalnoj upravi, obavestio medije da je to tako. Od tog trenutka ja sam počeo da imam progon, na kraju sam dobio otkaz. Ja
sam trenutno „na ulici“ , od maja 2021. godine dobio sam konačan otkaz, pravosnažni, gde je Apelacioni sud preinačio prethodne presude. Trenutno smo na Vrhovnom kasacionom sudu. Čekamo reviziju postupka. Ukoliko ne bude u moju korist , moji advokati će podneti podnesak Ustavnom sudu“, rekao je Veljković, uzbunjivač iz Rače.

Veljkovićeve muke se nastavljaju. Odslužiće pet dana zatvora zbog protesta, a sada ga optužuju da je bio organizator protesta, preko Fejsbuka, u Kragujevcu 2021. godine. On demantuje da je bio organizator, i to na štakama.

„Ja sam jako interesantan ljudima iz vlasti, eventualno i nekih službi, pa sam snimljen na protestu protiv Rio Tinta u Kragujevcu , gde su mi napisali prekršajnu prijavu, 5.000 dinara kaznu, koju ja nisam platio. Kazna je zamenjena sa pet dana zatvora. Evo, čekam da mi dođe poziv da odem da odslužim tih 5.000 dinara kaznu. Pre dva dana sam dobio od sudije za prekršaje da se pojavim zato što su me označili kao organizatora protesta. Inače, 35 kilkometara od Kragujevca živim. U tom periodu imao sam tešku operaciju kuka i na štakama sam došao do
Kragujevca“, kaže on.

Uzbunjivač Tomislav svakog petka je na ulici, u Beogradu.

„Ne bi me čudilo da stigne još neki papir ove vrste pošto ja idem na svaki protest, pa i na protest prošlog petka u Beogradu, kada je bilo 200.000 ljudi, pa je moguće da su i mene izabrali kao organizatora, sad samo što je razdaljina između Rače i Beograda 120 kilometara. Možda se desi da dobijem još jednu prijavu, ali nema veze“, dodaje.