Uzrok smrti Dade Vujasinović 27 godina kasnije i dalje pod znakom pitanja

Vesti 08. apr 202119:3214 komentara

Novinarka lista "Duga" Radislava Dada Vujasinović umrla je na današnji dan pre 27 godina, pod još nerazjašnjenim okolnostima. Prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške, međutim, holandski forenzički institut je pre pet godina veštačenjem došao do zaključka da urok smrti mogu biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj.

Izveštavala je sa ratišta i pisala o korupciji i organizovanom kriminalu. Pronađena je mrtva u svom stanu na Novom Beogradu 8. aprila 1994. godine. Imala je 30 godina, novinarka lista Duga, Radislava Dada Vujasinović.

Olja Bećković: Da li vas je uplašila ova optužba?

Dada Vujasinović: Nije me uplašila samo me je iznenadila.

Olja Bećković: Kako se ne plašite?

Dada Vujasinović: Ne znam kako to da vam objasnim, jednostavno se ne plašim. Pa ne, ja baš mislim da jednostavno treba pisati o tome, da bi na neki način neko probio led.

Povezane vesti:

Uzrok smrti Dade Vujasinović 27 godina kasnije i dalje je pod znakom pitanja. Prvobitna zvanična verzija bila je da je izvršila samoubistvo, u šta su sve vreme sumnjali i porodica i prijatelji.

Porodica je vremenom prestala da veruje da će Komisija za istraživanje ubistava novinara rešiti ovaj slučaj.

„Zanimljiv momenat je bio kada je Komisiji postavljeno pitanje ko je poništio odluku okružnog javnog tužioca od 28.1.2009. koja je doneta u Beogradu u kojoj je određeno da se pokrene pretkrivični postupak i zahtevano je od MUP-a da se preduzmu neophodne radnje kako bi se utvrdilo kako je Dada ubijena i ko je izvršilac tog krivičnog dela“, kaže sestra Dade Vujasinović, Aleksandra.

Dadin otac, Radislav Vujasinović, koji je nedavno preminuo, rekao je ranije za BIRN da nije bilo realno očekivati da će se slučaj rešiti nakon izveštaja veštačenja iz Haga. Dokumentacija u vezi sa smrću novinarke je pre šest godina dostavljena je Institutu u Hagu na predlog Komisije za ispitivanje ubistava novinara, radi superveštačenja dotadašnjih suprotstavljenih nalaza.

„U izveštaju je jasno napisano, što je ovde i zvanično bilo poznato, da su ključni dokazi uništeni (odeća), a neki su sakrivani. Ako je neko očekivao da će Hag “čarobnim štapićem” dati rešenje, prevario se. Ovo je bilo samo pravo kupovanje vremena da ono i dalje čini svoje na putu ka zaboravu“, naveo je otac.

Nema pomaka ni posle izveštaja

I zaista, pet godina od izveštaja, niko nije napravio pomak, iako je otvorena nova istraga.

„Nažalost, ni Komisija ni tužilaštvo u međuvremenu nisu došli do novih svedočenja i dokaza kojI bi predstavljalI napredak u rešavanju ovog slučaja“, rekao je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Kako je govorila novinarka Dada Vujasinović može se čuti i u predstavi „O s(a)vesti“, koju je režirala i u kojoj igra njena drugarica iz detinjstva.

„Retko ima prilika da ljudi čuju šta je Dada Vujasinović pisala i kakva je bila kao osoba, a to je jako važno. Njena smrt se obeležava tako što oni pričaju o tome da njena smrt nije razjašnjena i prave od Dade žrtvu, a ona njie žrtva, ona je heroina, junakinja“, smatra autorka predstave Sanja Krsmanović Tasić.

Aleksandra Vujasinović veruje da njena sestra nije ubijena zbog onog što je pisala, već onoga što nije i što je bilo cenzurisano. Sigurna je da će Dada doživeti pravdu, da će se istina saznati, kada dođe vreme za to, a do tada, svima preporučuje da se zapitaju:

„Gde bi sada bili da su malo više slušali sta im je Dada pokušavala da kaže. Živela je ispred svog vremena. Od smrti je gori zaborav, a ona nikada neće biti zaboravljena, ni za 30, ni za 300 godina“, poručuje Aleksandra Vujasinović.

U poslenjoj rečenici njenog teksta „Prve dve ratne godine“ koji je objavljen 1992. godine, Dada je napisala –  „mene, hvala Bogu, neće moći da lažu“.

Komentari

Vaš komentar