V.d. lidera Nove stranke o dojavama o bombama: Plaćamo cenu kvazi-nezavisnosti

Vesti 18. maj 202209:20 5 komentara
N1

Novoizabrani v.d. predsednika Nove stranke Norbert Cvijanov kaže, povodom velikog broja dojava o bombama u školama, tržnim centrima, na mostovima, da je evidentno da smo usred jednog hibridnog rata, kao kolateralna šteta borbe između Istoka i Zapada, ali je uveren da se može ući u trag tome ko stoji iza svega. Komentarišući izjavu ministara unutrašnjih poslova da dojave dolaze za Zapada, on navodi da ako to kaže Aleksandar Vulin, onda je uveren da dolazi sa Istoka. Što se tiče ocene premijerke Ane Brnabić da su dojave o bombama pritisci iz inostranstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji, smatra da "plaćamo cenu naše kvazi nezavisnosti i neodlučivanja oko bitnih stvari".

Cvijanov u prvom intervjuu od kako je v.d. predsednika Nove stranke za N1 kaže da veruje da se u današnjem svetu „gde je digitalni zapis digitalni zapis i gde sve ima svoj trag, ako postoji namera i dobra volja može otkriti ko stoji iza dojava o bombama u Srbiji.

Povezane vesti

„Bogu hvala nije ništa eksplodiralo do sada, a nadamo se i da neće“, poručuje on u Novom danu i dodaje da stvar treba prepustiti sajber stručnjacima, ocenjujući da su izjave ministra Vulina na tu temu provokacija, jer on nije merodavan za njih.

Smatra i da sami treba da rešimo to, pogotovu što se „hvalimo na sav glas da smo sajber centar“.

Upitan zašto je Nova stranka napustila liberale jugoistočne Evrope, on kaže da je to zbog prijema Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

„Mi to ne možemo podržati iz objektivnih razloga, iako smo za saradnju i pomirenje u regionu i ubrzani tempo ka EU, ali ne vidimo jasnu i preciznu odluku DPK da se ona ograđuje, pa čak i osuđuje njihove osnivače, koji su znamo ko“, poručuje Cvijanov.

Dodaje da stoji da je rukovodstvo stranke novo, ali je staro i dalje tu, osim osnivača koji su u pritvoru zbog ratnih zločina.

„Ovaj sam naziv organizacije vuče jedan ogroman teret za sobom i mi ne možemo da ga prihvatimo“, ističe Cvijanov i dodaje da je o ulasku Demokratske partije Kosova u grupaciju liberala jugoistočne Evrope sve unapred bilo dogovoreno lobiranjem, „i to je završena priča bili mi za ili protiv“.

Navodi da se prijem DPK pokušao još pre par meseci, ali je donošenje odluke odloženo posle izbora u Srbiji i još tada je bivši predsedni Aris Movsesijan izrazio svoje protivljenje.

Eventualno ponovljeni izbori u Beogradu – opozicija da izađe zajedno

Upitan šta će Nova stranka raditi u slučaju ponovljenih izbora u Beogradu, on kaže da će izaći i boriti se, a izaćiće sa „našim partnerima sa kojima delimo zajedničke vrednosti“, ne precizirajući o kome se tačno radi.

„Naš stav je i dalje da kompletna opozicija mora da izađe zajednički protiv aktuelne vlasti u Beogradu, da li će to biti u dve ili jednoj koloni to je na nama da se dogovorimo“, navodi on.

A kako komentariše da se spekuliše u medijima da će novi premijer biti Siniša Mali, a da je u igri i Goran Vesić, dok se ne spominju imena ministara u novoj vladi, Cvijanov kaže da „nažalost pik stavlja na Sinišu Malog, možda će se udostojiti da nam kaže nešto o svojim stanovima u Bugarskoj“.

„Definitivno da ova vlada pod Anom Brnabić nije doprinela ničemu dobrom, ne verujem da će ni sledeća“, ocenjuje on i dodaje da se o imenima ministara ne spekuliše zbog ogromnih pritisaka i sa Zapada i sa Istoka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare