Vakcina imamo, čak ćemo ih i proizvoditi, ali slab odziv odlaže „normalan život“

Vesti 19. maj 202119:3362 komentara

Nova isporuka kineske vakcine protiv koronavirusa stigla je jutros u Srbiju. Vakcina ima dovoljno, ali ne i zaiteresovanih da je prime. Premijerka poručuje da je nezadovoljna odzivom mladih na vakcinaciju. Uvoz vakcina ubuduće bi mogla da smanji njihova proizvodnja na Torlaku, budući da je upravo tamo proizvedena ruska vakcina Sputnjik V dobila priznanje za kvalitet u Institutu Gamaleja u Rusiji.

Srbija će, pored Rusije, prva u Evropi početi da proizvodi rusku vakcinu, pohvalila se Vlada. Veliki korak za Srbiju koja će u rukama imati najmoćnije oružje za budućnost, poručuje ministar Nenad Popović.

„Kontrolisano je 18 ključnih parametara u proizvodnji vakcina koji se kontrolišu po svim svetskim standardima i svih 18 parametara su dali izvanredne rezultate. Rekli su nam da je vakcina proizvedena na Torlaku potpuno istog kvaliteta kao vakcina proizvedena u fabrikama u Rusiji“, uverava Popović.

Dok apeluje na građane Srbije da se vakcinišu, predsednica Vlade Ana Brnabić priznaje da nije zadovoljna odzivom i poziva na odgovornost.

„Mislim da mladi moraju da razumeju da na kraju krajeva i oni imaju mnogo šta da izgube, ali i mnogo šta da dobiju. Što se brže budu vakcinisali, pre će i oni moći da se vrate svojim normalnim obavezama, svom normalnom životu“, kaže premijerka.

Ako do sredine juna ne bude 50 odsto vakcinisanih, nema otvaranja za normalan život, dodaje Brnabić, koja je pobedu nad koronom prethodno oročila na 21. jun.

Nema fiksnog datuma za popuštanje mera, kaže epidemiolog Predrag Kon.

„Taj nivo aktivnosti virusa mora da se spusti, da bude najmanje jednosifren broj na 100.000 stanovnika, tako da mi sada u ovoj nekoj fazi popuštanja mera, zajedno sa spuštanjem aktivnosti virusa, se nalazimo na jednom klizavom terenu“, upozorava Kon.

A zbog poboljšanja epidemiološke situacije iz kovid režima je izašla i bolnica Dragiša Mišović čiji su lekari noć proveli u operacionim salama. Posle 14 meseci u crvenoj zoni kažu da lakše dišu i apeluju na građane da se vakcinišu, ne bi li se ubuduće omogućilo lečenje i nekovid pacijentima.

„Dugačak je ovaj period od 14 meseci gde mi nismo imali mogućnost da primimo takve pacijente, ni na dijagnostiku, ni na lečenje, ni na operacije“, ukazuje pomoćnica direktora za medicinske poslove Aleksandra Pavlović.

„U prvom periodu će najverovatnije imati prioritet urgentna stanja i pacijenti koji boluju od malignih bolesti, a vrlo brzo očekujemo elektivno zakazivanje za sve vrste pacijenata, i ambulantno i hospitalno“, dodaje Pavlović.

Nezahvalno je prognoziranje u vezi sa kovidom, ponavljaju lekari i ističu da su pobeda nad koronom i normalan život mogući jedino sa kolektivnim imunitetom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar