Vakcinacija i u selima, pojedini kažu – prelomili kad je Vučić primio vakcinu

Vesti 07. apr 202113:50 > 18:2121 komentara

Masovna vakcinacija stanovništva, bez prethodne prijave, sprovodi se širom Srbije. Ali, ne samo u gradovima gde uglavnom postoje punktovi, već i u selima. U pojedinim ambulantama već prvog dana vakcinisalo se više meštana nego ukupno od početka sprovođenja imunizacije.

Vakcine samo što još ne pokucaju na vrata stanovnika Srbije. I to ne samo onima koji zbog zdravstvenih problema nisu u mogućnosti da dođu na neki od punktova, već svima. Kineska vakcina „Sinofarm“ od sada je dostupna i u seoskim ambulantama i možete je primiti bez prethodne prijave.

A interesovanje je bilo vidljivo. U pojedinim selima u okolini Kraljeva više se vakcinisalo prvog dana, nego ukupno od početka vakcinacije.

Vidljivo je da među onima koji se u većem broju vakcinišu, najviše je starijih osoba. Ali, i kod njih su postojale sumnje u vakcine.

“Muž mi je primio pre mesec dana. Iskreno, čekala sam da vidim kako će on da reaguje. Dobro je prošao”, kaže kroz osmeh meštanka Milutovca kod Trstenika.

Ima i onih koji su mišljenja da bi bilo dobro kada bi mogli da biraju koju će vakcinu primiti. Jer, kako objašnjavaju, “ne rade sve isto”.

Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da se vlast našla u problemu, jer ne zna kako da poboljša odziv za vakcinaciju.

Da bi sa sadašnjih 22 odsto stigli do 55 odsto vakcinisanog stanovništva, potrebno je da se vakciniše još dva miliona ljudi. Postoje i mišljenja da bi u tome pomoglo i kada bi se poznate ličnosti vakcinisale i time dali primer drugima. A do sada, najpoznatija osoba u Srbiji koja se vakcinisala jeste Aleksandar Vučić.

Pojedini meštani kažu da je zbog toga što se predsednik Srbije vakcinisao, i kod njih prelomilo dilemu, da li da to učine.

“To što je se Vučić vakcinisao jeste za pohvalu. I to tako treba“, kaže jedan od meštana.

U poslednja dva dana u Srbiju je pristiglo 600.000 vakcina. Pola miliona kineskih i 100.000 “Fajzerovih”. Cilj je, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, da do kraja aprila oko 40 odsto punoletnog stanovništva bude vakcinisano.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar