Vakcinacija, nagrade i kazne: Šta sa onima koji ne mogu da prime vakcinu

Vesti 05. maj 202119:05 > 19:08 101 komentara

Predsednik Srbije predložio, a Vlada usvojila da se sa tri hiljade dinara nagrade građani koji su do sada primili vakcinu ili će je primiti do kraja meseca. Vučić najavio i da postoji mogućnost da se zaposlenima u javnom sektoru koji se nisu vakcinisali, a na bolovanju su zbog koronavirusa, uskrati isplata pune plate. Ekonomisti ocenjuju da se predsednik ponaša kao da je državni budžet njegov džak s novcem, dok sindikalci poručuju da ne žele diskriminaciju među radnicima, bez obzira jesu li ili nisu vakcinisani.

Poručivali su: ne košta ništa da je primiš, sada poručuju: vakcinu možeš i da naplatiš. Zbog nagrade u borbi protiv koronavirusa, predsednik se obratio starijima od 16 godina.

„…Koji su se vakcinisali bilo jednom ili dve doze do sada i svi oni koji će se vakcinisati makar jednom dozom do 31. maja dobiće dodatne tri hiljade dinara od države“, rekao je Vučić.

Vučić gotovo da nije ni napustio televizijski studio, a Vlada je objavila da je tu inicijativu predsednika prihvatila, rok za prijavu građana 15 jun. Pojedinim ekonomistima smeta što se takve odluke ne donose u interesu građana i ekonomije, već, kako kažu, isključivo u cilju očuvanja vlasti.

„To što se Aleksandar Vučić ponaša kao da je državni budžet njegov džak iz koga on vadi novac, kao bukvalno Deda Mraz koji vadi poklone i daje ih kome on želi i sam je rekao, što je skandalozno, nekad je to iz budžeta, nekada iz rezervi, nekada i nije pisalo u budžetu, što je protivzakonito i što on kao diplomirani pravnik mora da zna“, kaže urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović.

A najnoviju stimulaciju za vakcinisanje, mogla bi, prema rečima predsednika da prati i svojevrsna sankcija za nevakcinisanje. Prvo je uoči praznika rada, nadležna ministarka podsetila javnost da država preporučuje da se obolelima od korone isplaćuje puna plata.

„I praktično čitav javni sektor je promenio kolektivne ugovore, iskoristio“, rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Samo nekoliko dana kasnije predsednik objašnjava da oni koji su zaposleni u državnom sektoru, javnom preduzeću, policiji ili vojsci, a na bolovanju su zbog korone, zaslužuju 100 odsto plaćeno bolovanje, ali samo ako su vakcinisani.

„Ali ako niste preduzeli mere da se zaštitite, a država vam je to omogućila vakcinom, izlečiće vas država ukoliko je u mogućnosti, ali nećete imati plaćeno bolovanje od korone, i ja mislim da je to ne samo fer, nego više nego fer, naravno Vlada će donositi tu odluku“, kaže Vučić.

Povezane vesti

Pravnici pokušavaju da objasne zašto, kako Vučić kaže, to nije mera diskriminacije, već nagrade za one koji su pokazali odgovornost.

„To bi moglo da se smatra afirmativnom merom sada, pa da ona bude povučena u smislu da naknada više ne bude 100 odsto za one koji nisu vakcinisani, nego 65 odsto, a i tada bi tome trebalo da se pristupi krajnje obazrivo“, kaže Dragiša Ćalić iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

A sindikalci iznose stav da nijedan autoritet ne bi trebalo da krši dogovor države i predstavnika radnika, odnosno ono što piše u kolektivnim ugovorima i Zakonu o radu, a šta su dogovorili država i predstavnici radnika. A šta ako se ipak pokrene inicijativa da nevakcinisani izgube pravo na punu platu tokom lečenja od kovida.

„Mislim da će najveći deo sindikalaca, predsednika sindikata stajati na tome da ipak je ova pošast od koronavirusa toliko ogromna i da bez obzira da li se neko vakcinisao ili se nije vakcinisao, pogotovo ako nije mogao da se vakciniše iz zdravstvenih razloga, ne treba da trpi nikakvu finansijsku konsekvencu“, kaže Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata.

Za razliku od najnovije novčane pomoći od tri hiljade dinara, Vlada se po pitanju ove druge mere, drugačijeg tretmana nevakcinisanih na bolovanju od koronavirusa nije tako hitno izjasnila.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare