Vakcinacija trudnica: Procedure pokazala na svom primeru trudna novinarka N1

N1

Jedno o najčešće postavljanih pitanja u prethodnom periodu glasi - da li trudnice smeju da se vakcinišu. Doktori ističu da trudnice mogu da prime vakcinu posle trećeg meseca trudnoće, ali da je nedovoljan broj onih koje to i učine.

Povezano:

Ekipa N1 bila je vakcinalnom punktu sa Sajmu, na kom je od jutros, do 10h, bilo više od 300 ljudi na vakcinaciji. Među njima i novinarka N1 Jovana Štetin Lakić, koja je u drugom stanju , a odlučila je da se ponovo vakciniše.

„Došla sam da primim treću dozu nakon vaganja, razmišljanja – kada je vreme, koja vakcina, šta kažu stručnjaci koji se bave vakcinama, ginekolozi i definitivno je došlo vreme za moju treću dozu, s obzirom na to da su moja prva i druga doza bile u februaru, na samom početku vakcinacije“, ispričala je Jovana ispred vakcinalnog punkta.

A zatim je prošla redovnu proceduru. U razgovoru sa doktorkom na punktu je rekla da je prvi savet ginekologa bio da sačekaju 24. nedelju, odnosno treći trimestar. „Pa su ginekolozi shvatili da je, ipak, mnogo važnije da vakcina bude primljena pre tog trećeg, najbezbednijeg trimestra“, prenela je doktorki.

U našoj zemlji je dozvoljeno i preporučeno da se trudnicama daje Fajzer, rekla joj je doktorka. Sputnjik, koji je Jovana primila u februaru, ne daju trudnicama, po pravilniku. Doktorka je objasnila da pravilnik izdaje Batut, da je objavljen u oktobru, i dostupan na njihovom sajtu, tako da svako može da ga pročita.

Na pitanje zbog čega je samo Fajzer dozvoljen trudnicama, doktorka je navela da je tu dozvolu dala Svetska zdravstvena organizacija, na osnovu studija, a i da za druge vakcine ne može da se kaže da su nebezbedne kad su u pitanju trudnice, ali prosto još nema dovoljno studija, pa nisu uvršćene u protokol.

Doktorka je rekla našoj koleginici da ako bude bola u ruci ili otoka upotrebi obloge od hladne vode, a ukoliko bude imala temperature više od 38 stepeni, ili čak ukoliko se oseća slabo i ima jak bol u ruci, i bez temperature da uzme Paracetamol.

Doktorka je navela da se ne očekuje se neka posebna reakcija kad su u pitanju trudnice, samo se sačeka do pola sata u čekaonici, posle vakcinacije.

Dodala je da u prvom tromesečju ne daju vakcinu, naglašavajući da te trudnice treba da se čuvaju. Nadamo se da su primile vakcinu pre trudnoće, a što se tiče zaštite – maske, smanjenje kontakata, navela je.

N1

Jovana je gledaocima N1 prenela i to da kad je saznala da je u drugom stanu, izvadila je antitela, iako zna da ona nisu najpouzdaniji znao o (ne)zaštićenosti, i da se ispostavilo da nema dovoljan broj. Referentna vrednost je bila 50, a meni je bila nešto više od 47 i to mi je ubrzalo odluku, navodi.

„Pozivam sve trudnice koje su u drugom i trećem trimesečju da se vakcinišu, jer će sigurno biti zaštićenije“, navela je Jovana Štetin Lakić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare