Vakcine iz Srbije na Kosovu, za Prištinu „šverc lekova“

Vesti 28. dec 202019:57 > 20:03 0 komentara
n1

Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici počelo je da prikuplja informacije u vezi sa ulaskom vakcine protiv koronavirusa iz Srbije u opštine na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Pre dva dana je objavljeno da je u srpski većinskim opštinama na severu Kosova u domovima zdravlja koje funkcionišu u okviru zdravstenog sistema Srbije, počela vakcinacija protiv koronavirusa. Radi se o veoma ograničenoj količini vakcine koja je stigla iz Srbije, namenjenjih starijim osobama.

Ipak, lokalni zdravsteni zvaničnici nisu hteli da za N1 komentarišu ovaj događaj. Međutim, to su potvrdili građani koji su rekli da su neki od njihovih starijih sunarodnika primili vakcinu protiv korone.

Inače, mediji javljaju da je među onima koji su dobili vakcinu bilo i Albanaca.

Neposredno nakon sto se u medijima pojavila vest da je Srbija počela da vakciniše građane na severu Kosova, kosovska vlada je saopštila da nema informaciju o tome da su vakcine iz srpskog zdravstvenog sistema dopremljene na sever Kosova zvaničnim putem.

„Ukoliko su ove vakcine na Kosovo ušle nelegalnim kanalima, tada će kosovske institucije preduzeti potrebne zakonske mere protiv ‘osoba uključenih u ovu ilegalnu aktivnost – šverc lekova“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Istog dana kosovski ministar pravde Seljim Seljimi zatražio je od tužilaštva i kosovske policije da istraže, kako je navedeno „ilegalne“ vakcine na severu, istakavši da Kosovo već ima sistem snabdevanja vakcinama i da, ukoliko izađe iz ovog sistema, tada može biti narušena bezbednost građana.

A dok se kosovski zvaničnici spremaju za istragu, zvaničnici iz Srbije poručuju da se u januaru očekuje više od milion doza vakcina protiv kovida, i da će deo tog kontigenta biti odvojen za sve zajednice na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!