Od 100 dinara 2019. do 55 miliona evra – vire li iza „Valira“ Tešićevi pipci?

Vesti 19. jul 202219:08 > 20:0013 komentara

Dok grčki tužilac istražuje uzroke pada ukrajinskog aviona koji je prevozio srpsko naoružanje u blizini Kavale, u Srbiji su ponovo otvorena pitanja ko i kako izvozi naoružanje srpske namenske industrije i ko na tome profitira. Deo javnosti i u ovom poslu vidi pipke kontroverznog trgovca oružjem Slobodana Tešića.

Pad ukrajinskog aviona u Grčkoj osvetlio je neverovatan uspon firme Valir u Srbiji.

„Da se ovo nije dogodilo mi zaista ne bismo ni znali da postoji Valir“, kaže advokat Ivan Ninić.

Sada znamo da Valir postoji od kraja 2019. kada je registrovana firma sa tim nazivom i 100 dinara osnivačkog kapitala. Ulog se isplatio, jer već 2020. Valir od prodaje oružja prihoduje 13 miliona evra.

Povezano:

„U prvoj godini poslovanja 13 miliona evra, u drugoj godini poslovanja 55 miliona evra. Da li možemo vi i ja, ili neko sa evidencije za nezaposlene da ode u APR, da da sto dinara da osnuje firmu i napravi promet u sadašnjim političkim, društvenim i ekonomskim okolnostima od 55 miliona evra“, pita Ninić.

I to nije jedino pitanje koje je ostalo bez odgovora.

„Zašto se javlja jedna firma iz Beograda kao posrednik, da li je tu trgovinu sa Bangladešom mogao da odradi SDPR? Po kojim cenama je Valir to kupio, koliko se Valir ugradio“, pita Ninić

Ne bi bilo prvi put da se privatni trgovci oružjem ugrađuju na račun državnih proizvođača.

„Imate slučaj da vam određeni privatni prodavci naoružanja i vojne opreme od vaše kompanije odbrambene industrije kupe određene proizvode a onda ne plate čak ni po toj ceni po kojoj su kupuili. Dakle bilo je i toga“, kaže Vlade Radulović, vojni analitičar.

Od koga je Valir kupio naoružanje koje je eksplodiralo kod Kavale nije saopšteno. Na svom sajtu hvale se partnerstvom sa Ministarstvom odbrane i pet fabrika namenske industrije. Među njima Krušik, firma za koju je uzbunjivač Aleksandar Obradović tvrdio da je očerupana zbog povlašćenog položaja privatnih trgovaca. Među partnerima Valira i Zastava oružje, za koju je državni revizor utvrdio da je u poslovima sa firmama Slobodana Tešića oštećena za 3,5 miliona evra.

Pipke kontroverznog trgovca oružjem, advokat Ivan Ninić vidi i u ovom poslu. „Ne očekujem njegovo ime u ovom poslu, ali ja prepoznajem da njegova hobotnica stoji iza Valira. Prvi vlasnik Valira je neko ko je bio zakonski zastupnik i direktor u kompaniji koja je povezana sa Slobodanom Tešićem“, dodao je.

Slobodana Tešića dovode u vezu sa Srpskom naprednom strankom, čija vlast mu je dala diplomatski pasoš, uprkos tome što je 10 godina bio na crnoj listi Ujedinjenih nacija zbog kršenja sankcija za izvoz oružja u Liberiju. Od 2017. na crnoj je listi američke administracije zbog davanja mita u zamenu za ugovore o prodaji naoružanja. 2021. poternicu za srpskim trgovcem oružja raspisao je i Tunis, zbog sumnje da je umešan u pranje novca.

Komentari

Vaš komentar