Vanredna sednica Skupštine Kosova, Kurti traži zabranu referenduma Srbije

Vesti 15. jan 202215:11 > 15:40 1 komentar
ANADOLIJA/Erkin Keçi

Premijer Kosova Aljbin Kurti na početku današnje vanredne sednice Skupštine Kosova predložio je da ona usvoji rezoluciju kojom se onemogućava održavanje ustavnog referenduma Srbije na teritoriji Kosova.

On je ocenio da bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom i zakonima i predstavljalo bi, kako je naveo, „gaženje suvereniteta i integriteta nezavisne države Kosovo“.

POVEZANE VESTI

Ponovio je da će Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom, imati pravo glasa u skladu sa medjunarodnim standardima i praksom, odnosno preko pošte i Kancelarije za vezu, i da će otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova, predstavljati jasno kršenje Ustava i zakona Kosova ali i medjunarodne prakse.

Rekao je i da Ustav Kosova, važeći kosovski zakoni, kao i medjunarodno pravo i medjunarodna praksa „ne priznaju pravo jednoj državi da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države“.

Ponovio je zahtev medjunarodnoj zajednici da u odnosu na Kosovo primeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, navodeći da nezavisnost Kosova ne priznaje samo većina demokratskih zemalja sveta, već i presuda Medjunarodnog suda pravde.

Na vanrednoj sednici je 78 poslanika, dok nedostaju poslanici Demokratske partije Kosova i Srpske liste.

Pre početka sednice, Skupština Kosova je minutom ćutanja odala počast žrtvama Račka, na 23. godišnjicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare