MAPA Spisak gradova i opština u kojima će 17. decembra biti održani vanredni izbori

Vesti 13. okt 202313:36 59 komentara
Nova.rs/Vesna Lalić

Vanredni lokalni izbori biće održani 17. decembra u 66 gradova i opština, saznaje N1 iz izvora iz vlasti.

Na spisku u koji je N1 imao uvid navedeni su sve lokalne samouprave u kojima su gradonačelnici i predsednici opština podneli ostavke, čime je stvorena zakonska mogućnost da budu raspisani prevremeni izbori.

Da bi Vlada Srbije raspustila lokalnu skupštinu, neophodno je da u roku od mesec dana ne bude izabran novi gradonačelnik ili predsednik opštine.

Predsednik Narodne skupštine zatim dobija rok od dva meseca da raspiše izbore za odbornike, što može učiniti već prvog dana nakon stupanja na snagu odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta. Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana, što je vreme ostavljeno za izbornu kampanju.

N1

Portal N1 je još 5. septembra objavio informaciju dobijenu iz izvora bliskog rukovodstvu Srpske napredne stranke da je predsednik Srbije i donedavni lider SNS Aleksandar Vučić doneo odluku da vanredni parlamentarni izbori budu održani u decembru.

„Nije isključeno da u istom terminu budu održani i lokalni izbori u pojedinim gradovima i opštinama za koje se proceni da mogu da se dobiju, a možda čak i u svim. O tome će se odlučivati narednih dana, jer još ima dovoljno vremena da se ispoštuju zakonski rokovi za održavanje vanrednih izbora na lokalu do kraja godine“, istakao je tada sagovornik N1.

Opširnije o ovoj temi gledajte u Danu uživo koji je na programu televizije N1 u 16.30.

Povezane vesti:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare