Varhelji: EU ne sme da izneveri Zapadni Balkan, nema vremena za čekanje

Vesti 01. sep 202119:402 komentara
Izvor: N1

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je na Bledu da Evropska unija ne sme sebi da dozvoli da izneveri Zapadni Balkan i da više nema vremena za čekanje.

„Proširenje je proces, ima faze i više je administrativni proces nego politički. Treba da pričamo o političkoj, ekonomskoj, društvenoj i bezbednosnoj integraciji. To su teme za Zapadni Balkan. Imamo svež primer – Avganistan. Avganistan je daleko, ali Zapadni Balkan je ovde. Naša je odgovornost prema Balkanu veća nego prema Avganistanu. Ne možemo sebi dozvoliti da izneverimo Zapadni Balkan“, rekao je Varheji na panelu „Budućnost Evrope“ u okviru 16. Bledskog strateškog foruma.

On je dodao da Evropska unija „mekom moći“ treba da motiviše zemlje Zapadnog Balkana, ali da mora da postoji i motivacija unutar samih zemalja.

„Moramo da budemo odlučni da održimo tu motivaciju i da uverimo da je ponuda koju stavljamo na sto iskrena. Tako možemo da ubrzamo stvari. Avganistan nas je naučio lekciju i nemamo više vremena za trošenje“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar