Vasić o slučaju Barbalić: Čeka se odluka Evropskog suda za ljudska prava

Vesti 01. jul 202217:30 7 komentara
Fonet/Marko Dragoslavić

Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava Milena Vasić izjavila je da u "slučaju Barbalić" očekuje "makar delimično pozitivan odgovor" Evropskog suda za ljudska prava, zato što bi, kako je rekla, "odbijanje ili odbacivanje te predstavke bio veliki poraz za sve one koji se bave ljudskim pravima".

Vasić je, na tribini „Pamtimo progon porodice Barbalić“, rekla da se taj predmet nalazi pred Evropskim sudom za ljudska prava od 2019. godine i da se čeka odluka tog suda, kao i da su tražili naknadu štete.

„Žalili smo se na povredu prava na pravično suđenje, suđenje u razumnom roku, pre svega, i na pravo na obrazloženu sudsku odluku, kao deo prava na pravično suđenje, ali i na povredu prava na imovinu“, rekla je ona.

Ona je rekla da je Danica Barbalić, majka Ivana Barbalića, koja je bila nosilac stanarskog prava, podnela zahtev za otkup stana u Zemunu, koji im je 1997. godine oduzet, ali o tom zahtevu nikada nije odlučivano, već je stan dodeljen funkcionerki Srpske radikalne stranke.

Vasić je rekla da se 2004. godine prvostepenom odlukom stan vraća porodici Barbalić, ali ta odluka je vraćena na ponovno suđenje, i to nekoliko puta, da bi „na kraju pravnosnažno bilo da nemaju pravo na taj stan“.

„Ustavni sud je na sraman način na našu ustavnu žalbu odlučio da porodica Barbalić nema pravo na imovinu i da jedino od prava koje je povređeno je pravo na suđenje u razumnom roku pri čemu zbog smrti Danice Barbalić, Ivanu Barbaliću nije priznato to pravo u dužini kompletnog postupka, već samo do onog perioda smrti majke jer Ustavni sud smatra da to pravo ne može da se nasledi, iako je i Ivan kao korisnik tog stana bio direktono pogođen sve vreme i suštinski se radi o egzistencijalnom pitanju“, rekla je ona.

Ona je rekla da Ustavni sud smatra da se stanarsko pravo ne smatra imovinom i ocenila da je „to tumačenje zlonamerno“.

Vasić je rekla da je Ustavni sud „dosudio sramnih 600 evra naknade nematerijalne štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku“.

„Pravda iako dođe ona će biti simbolična u odnosu na štetu koja je napravljena, ali će postojati neki dokument u kom piše da je država Srbija povredila prava“, rekla je ona.

Ivan Barbalić, koji se učesnicima tribine obratio preko skajpa, rekao je da ne gubi nadu.

Barbalić je objasnio da je podneo zahtev za otkup stana 1992. ili 1993. godine opštini Zemun, ali ta dokumenta nisu uzeta u obzir, kao i da je njegova majka Danica 1995. godine podnela zahtev, tada su prihvatili dokumenta i otkupna cena je bila oko 4.800 maraka, ali im nije bilo dozvoljeno da otkupe stan.

On je rekao da je posle smrti oca u stanu živeo sa majkom i sinom.

Organizator protesta i akcija solidarnosti sa porodicom Barbalić 1997. godine Dragan Stojković rekao je da je 1. jula, pre 25 godina, obijena brava stana u kojoj je živela porodica Barbalić, dok su bili na godišnjem odmoru, a da su 10. jula iznošene stvari te porodice bez rešenja suda, bez pravnog osnova.

Stojković je rekao da je advokat Nikola Barović odmah podneo prijavu i nadležni sud je doneo rešenje o privremenoj meri vraćanje ključeva i brave Barbalićima dok se ne okonča sudski spor, što nikada nije učinjeno, kao i da su građani organizovali proteste u znak podrške toj porodici.

On je naveo da su „radikali već 2, 3. jula otkupili stan“.

„Stvar je kulminirala posle nekolko dana tako što je Nikola Barović pretučen u televizijskoj emisiji u TV duelu sa Šešeljem“, rekao je Stojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare