Vasilić dobitnica nagrade „Doprinos godine Evropi“

Vesti 09. feb 202121:09 3 komentara
URUCENA PRIZNANJA DOPRINOS GODINE EVROPI 2020
BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Članici Saveta za borbu protiv korupcije, Jelisaveti Vasilić, uručena je u utorak uveče nagrada "Doprinos godine Evropi", koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji.

Nagrada „Doprinos godine Evropi“ dodeljuje se 19 godina za govor, knjigu ili stav koji promoviše evrointegracije i evropske vrednosti.

Vasilić je na uručenju kazala da je zadovoljna što je dobila nagradu od jedne institucije „koja ima predznak ‘evropski’ “ jer to znači da se zalaže za iste vrednosti kao i Savet u kojem je – za borbu za vladavinu prava, evropsku saradnju, a protiv korumpirane države u kojoj je „kriminal dostigao najveće moguće mere“.

„Iako imam puno godina, mislim da će ova nagrada meni dati podsticaj da se i dalje borim, sigurno da prestati neću“, naglasila je Vasilić.

Ona je navela da ju je rastužilo što je Srbija na listi percepcije korupcije pala za pet mesta. Dodala je da Srbija u ovoj godini nije dobila nijedan pozitivan izveštaj i da zbog toga sebi postavlja pitanja da li je ona mogla da uradi više i bolje.

Obrazložila je da je Srbija na listi percepcije korupcije pala zbog potpune netransparentnosti rada Vlade Srbije i nemogućnosti Saveta da dobije dokumentaciju, što ga je omelo u radu.

U obrazloženju nagrade Evropskog pokreta navodi se da Vasilić ima istaknuto mesto u jednom od retkih tela koja se iskreno bore protiv korupcije i odolevaju pritiscima.

Ističe se da svojim radom i profesionalnošću Vasilić daje primer kako je moguće boriti se protiv korupcije i za vladavinu prava, „kako bi Srbija bila ‘res publica’ „.

U obrazloženju se podseća da je Vasilić bila meta verbalnih napada vlasti i provladinih medija zbog svog rada.

„Svojim dosadašnjim radom Vasilić je primer nepokolebljivosti u borbi protiv korupcije i iskrenim zalaganjem za vrednosti u koje veruje – vrednosti i koje mi u Evropskom pokretu delimo – Vasilić u svakom pogledu zaslužuje da dobije priznanje ‘Doprinos godine Evropi’ „, piše u obrazloženju.

Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu, Tobias Flesenkemper, uručio je Evropskom pokretu zastavu Saveta Evrope, najveću nagradu tog evropskog tela.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić, zahvalila je Flesenkemperu na podršci i podsetila da pokret na čijem je čelu sledeće godine obeležava 30 godina postojanja.

„Ova zastava (Saveta Evrope) podseća na demonstracije na kojima smo učestvovali, imam baš puno emocija. Hodali smo ulicama Beograda sa evropskom zastavom i zalagali se za kraj rata, za reforme, dobre odnose sa susedima i pokazivali veru da ćemo jednog dana ući u EU“, istakla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare