Vasović: Neće Vučić podneti ostavku

Vesti 17. okt 202209:20 13 komentara
N1

Urednik i kolumnista portala Nova.rs Milenko Vasović ocenio je u Novom danu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće podneti ostavku, kao i da je ta najava predstava za javnost. "To je nezamislivo ako se gleda kako se on ponaša, šta radi, i ako se ima na umu kako se stvarao i kako se stvara kult vođe. To se ne stvara da bi neko podneo ostavku, već da bi se neka tetka u zabiti nasekirala...", istakao je Vasović.

„Gotovo da mislim identično kao Viola fon Kramon, da od oktobarskih promena 2000. godine, Srbija nikad nije bila dalje od Evrope. I nepogrešivo idemo u kontrasmeru. Mislim da je potpuno pogrešno pitanje šta EU želi od Srbije, mislim da je pravo pitanje šta mi hoćemo od Evropske unije i da li Srbija želi da uđe u nju? Po svemu, čini mi se da ova garnitura vlasti ne želi da uđe u EU,  i to se možda nabolje vidi iz izjave Vulina od pre dan, dva. Takav način razmišljanja je, čini mi se, poguban po Srbiju“, ocenjuje Vasović.

Povezane vesti

Prema njegovom mišljenju, Srbiji je mesto u Evropi i EU, kao i da ukoliko ostanemo izolovani, imamo velike šanse da se Srbija pretvori u Albaniju za vreme Envera Hodže.

„Izolovana i od Istoka i od Zapada, sa skromnim partnerstvom sa Kinom. Ja ne bih voleo da živim u takvoj Srbiji i nadam se da će biti dovoljno razuma da se takav scenario spreči i zaustavi. Bojim da će snage kojima odgovara ovakvo stanje u Srbiji, mislim na tajnu policiju i službu bezbednosti, učiniti sve da Srbiju odvoje od EU i da je ostave pod uticajem Moskve, kojoj mi možda nećemo biti bitni“, naveo je gost N1.

Dodaje da se nalazimo u klasičnoj situaciji da stalno ponavljamo: „Nije još vreme, nije još vreme“, da bi nakon toga odmah prešili na : „E, sada je kasno“.

„Mi ćemo izvisiti i na jednoj i na drugoj strani… Srbija se nije odredila gde će, a bilo bi prirodno da se odredi“, smatra Vasović.

Procenjuje i da ukoliko nastavimo da se udaljavamo od EU i SAD, bićemo sve više udaljeniji od Kosova. Misli da se zaštita preostalih Srba na Kosovu može uraditi jedino uz pomoć Zapada, a ne uz pomoće veta u Ujedinjenim nacijama od strane Rusije.

„Takvo oklevanje smo imali i prilikom raspada Jugoslavije. Beograd nije hteo da prihvati ništa. Ni celu Jugoslaviju u EU, ni konferderaciju, ni federaciju“, podsetio je urednik portala Nova.rs.

Govoreći o najavama da će predsednik Srbije podneti ostavku, on ocenjuje da to toga neće doći.

„Neće Vučić podneti ostavku. To je nezamislivo ako se gleda kako se on ponaša, šta radi, i ako se ima na umu kako se stvarao i kako se stvara kult vođe. To se ne stvara da bi neko podneo ostavku, već da bi se neka tetka u zabiti nasekirala, rasplakala i počela da vrišti: ‘Aman, nemoj’… Mislim da nam se ‘baca koska’ da će Vučić dati ostavku, kao što nam se ‘bacala koska’ da će nas Albanci napasti 1. septembra“, rekao je Vasović.

Misli da je jako kasno za Vučićevu ostavku, kao i da Srbiji ona ne može puno da pomogne.

„Srbija je razoreno društvo, bez institucija. Korupcija je razjela to društvo i vidimo kako političari razvlače državnu imovinu. Srbija je država bez pravosudnog sistema i vidimo da tužilaštvo ne postoji“, naglašava Vasović.

Smatra da će Srbija ući u Evropsku uniju.

„Svejedno je da li će to biti peške, autobusima, avionima ili privatnim kolima. Ljudi će pojedinačno odlaziti tamo gde su im deca i gde će moći normalno da žive, a ono što ostane će tapkati u mestu“ zaključuje Vasović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare