Vasović: Presuda Mladiću „priča za dva dana“, Haški sud nije ispunio očekivanja

Vesti 07. jun 202109:28 > 09:336 komentara

Novinar i kolumnista portala Nova.rs Milenko Vasović izjavio je u Novom danu da će presuda Ratku Mladiću izazvati različite reakcije u zemljama regiona i ocenio da Haški sud dosadašnjim radom nije ispunio očekivanja. On je naglasio da se o presuda neće dugo govoriti u javnosti i da građani nemaju interesovanje za teme koje ih podsećaju na devedesete godine i ratove.

Podsetimo, u utorak popodne Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu objaviće drugostepenu presudu nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Povezane vesti

„Ima tenzija u regionu povodom toga, što je i logično. Vidim različita očekivanja, u Srbiji to ide da on treba da bude oslobođen, a u BiH i drugim sredinama se očekuje najstrožija kazna. Ne mogu da vagam kakva će presuda biti, ali slutim da će biti razočaranja na obe strane. Kakogod da bude, presudu će ekstremisiti doživeti kao nepravdu učinjenu Srbiima, a možda će i u BiH to biti doživljeno kao nepravda prema žrtvama Srebrenice“, kaže on.

Dodaje da će tenzija oko Mladića kratko trajati, jer kako ističe, ljudima je dosta priča o ratu i podsećanja na „teške devedesete godine“.

„Verujem da će ovo biti priča za dva dana, i da će nju vešto iskoristiti oni koji vešto manipulišu nama, i u Srbiji i u BiH“, ocenio je Vasović.

Ocenjuje da Haški Tribunal nije ispunio očekivanja i da je to bila institucija koja se više bavila politikom nego osuđivanjem zločinaca i otkrivanjem zločina. Ne kažem da nije bilo toga, ali postoje disproporcije u broju optuženih i u kaznaama. Nije to idealno merilo, ali se sluti da je bilo dosta politike“, kazao je gost N1 i dodao da domaće pravosuđe ne bi imalo snage i mogućnosti da se bavi pitanjima ratnih zločina.

„Tada niko ne bi bio osuđen na prostoru čitave Jugoslavije“, istakao je on.

Ključ rešenja kosovskog problema nije u Beogradu i Prištini, već u Vašingtonu

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je naveo da je Kosovo dežurna tema i da mu je muka da sluša izjave naših političara, čija se priča svodi na poruku da nećemo priznati Kosovo.

„Gazde na Kosovu su SAD i bez njihovog uplitanja vođenja dijaloga neće ni biti.  Ako SAD preuzmu dominantnu ulogu, za nas bi to značilo isto ono što se dogodilo na Kosovu 1999. godine. Mi smo tamo prilično poraženi, i mi sada treba da kao poražena stranu budemo privedeni razumu. To je bolno za nas, za narod, za srpsko nasleđe, za svakog čestitog čoveka i patriotu, ali smo mi razbijanjem Jugoslavije dovedeni u situaciju da budemo optuženi za sve što se loše događalo u Jugoslaviji. Da li našom krivicom, ili delimično izmišljenom, nije ni važno. Mi smo bukvalno strana koja je po nečijem rezonu i interesu trebala da dobije po nosu, i mi smo dobili po nosu. Dok to ne shvatimo, nećemo moći da izađemo iz kruga teških pitanja“, kazao je Vasović i precizirao da „ne mora da znači da to što Kosovo nije u sastavu Srbije znači da je ono izgubljeno za Srbe i srpsku crkvu“.

Smatra da se na pitanje o Kosovu ne može odgovoritit na jednostavan način,  da li smo ili ne izgubili Kosovo, kao i da i sada postoje načini da se uredi dobar odnos i dobar sporazum sa Prištinom.

„Zvanična Priština priča priču za svoju javnost, kao što Beograd priča priču za ovdašnju javnost. Sem što predsednik Srbije kaže da neće priznati Kosovo, mi ništa više ne znamo o tome“, rekao je naš sagovornik.

On je napomenuo da će Priština izbegavati da formira ZSO sve dok za to ne dobije naredbu iz Vašingtona.

„Ne mogu da verujem da naš predsednik ide na pregovore toliko godina, a da se taj sporazum iz Brisela nije ispunio. Vi možete da odete jednom, dvaput, ali onda kažete: ‘Ja više ne dolazim dok se ne formira ZSO'“, i ponavlja da ključ rešenja kosovskog problema nije ni u Beogradu, ni u Prištini, već u Vašingtonu“, zaključio je Vasović.

Komentari

Vaš komentar