Vatra nedelju dana guta grčku Eviju, srpski turisti evakuisani iz ugroženog dela

Vesti 09. avg 202119:28 0 komentara

Na grčkom ostrvu Evija sedmi dan zaredom vatrogasci i stanovnici bore se protiv velikog šumskog požara, koji je uništio veliki deo do sada netaknute šume. Oštećeni su mnogi stambeni i poslovni objekti, evakuisano je na hiljade ljudi. Šumski požari besne i na Peloponezu, a na severnom obodu Atine vatra slabi. Tokom dana evakuisani su turisti iz Srbije sa ugroženih područja Evije.

„Nemamo vode“, uzvikivali su stanovnici grčkog ostrva Evija, noseći je u kolicima i kantama dok vatrogasna vozila pune gorivo, prenela je grčka televizija Skaj.
Već nedelju dana vatra na tom ostrvu guta dosad netaknutu šumu, na hiljade ljudi je napustilo svoje domove, a gašenje vatre traje danima.

Povezane vesti

„Snage koje rade na suzbijanju požara na Eviji konstantno se povećavaju. Radimo na dva fronta, sa velikom udaljenošću, na jugu i severu Evije. Ekipe koje su na terenu gase vatru non-stop, uz pomoć avijacije koja izbacuje vodu čim svane“, kaže zamenik ministra civilne zaštite Grčke Nikos Hardalijas.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da su u stalnom kontaktu sa ambasadom Srbije u Atini.

„Prema poslednjim informacijama od sinoć, turistički vodiči koji su predstavnici naših agencija održali su sastanak na kome je doneta odluka da se svi srpski putnici koji se nalaze na Eviji (njih oko 500) izmeste na druge lokacije. Iako nisu ugroženi, požar se ne smiruje, bezbednost naših građana je na prvom mestu i najbolje je da budu daleko od potencijalne opasnosti“, rekla je Matić.

Šumski požari besne i na Peloponezu, dok slabi vatra na severnom obodu Atine, pošto je spalila šumu i brojne zgrade.

Grčka vlada je zatražila je pomoć iz inostranstva i više od 20 zemalja se odazvalo, šaljući avione, helikoptere, vozila i vatrogasce.

Iz Srbije je u pomoć Grčkoj priteklo 37 pripadnika MUP-a sa 14 vozila i tri helikoptera.

Prema poslednjim informacijama, kako je potvrđeno portalu N1, svi srpski turisti su evakuisani iz Pefkija na eviju, a od juče su obustavljeni svi polasci iz Srbije ka tom grčkom gradu, a putnicima sa uplaćenim aranžmanima nude se alternativne destinacije.

Kako je za N1 rekao Aleksandar Seničić iz YUTA, ka drugim gradovima na ovom ostrvu, poput Edipsosa, polasci nisu obustavljeni. Ministarka turizma Tatjana Matić za naš portal ističe da, prema trenutnim informacijama, do sada nije bilo organizovanog povratka putnika u Srbiju, već se oni premeštaju na druge destinacije u Grčkoj prema raspoloživim kapacitetima turističkih agencija.

Iz Turske dolaze malo drugačije slike i vest da su skoro svi šumski požari u toj zemlji pod kontrolom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!