Referendum sve bliži – znaju li građani šta se predlaže i kako glasi pitanje

Vesti 04. jan 202219:24 34 komentara

Građani Srbije će 16. januara na referendumu imati priliku da se izjasne o aktu o promeni Ustava Republike Srbije. Znaju li, međutim, šta se uopšte promenama predlaže? Reporter N1 je danas postavio to pitanje građanima Beograda.

Poslednjeg dana novembra prošle godine, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije pročitao je referendumsko pitanje o kojem će se građani izjašnjavati 16. januara.

„Građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju: ‘Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije, da ili ne’?  A, podsetiću još jednom, zbog raznih laži koje se objavljuju svih ovih, rekao bih nedelja, meseci, da se promena Ustava odnosi samo na onaj deo i onaj deo odeljka koji se tiče uređenja vlasti, odnosno načina izbora sudija i tužilaca“, kazao je Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine.

Povezane vesti

Od tada, prošlo je više od mesec dana. Iako je reč o naizgled dovoljno vremena da se javnost upozna sa temom i važnošću referenduma, danas, 12 dana pred njegovo održavanje, građani Beograda na pitanje znaju li zbog čega Srbija izlazi na referendum 16. januara, odgovaraju ovako:

„Zbog litijuma ili zbog Rio Tinta , valjda.

„Zbog zakona o eksproprijaciji“.

„Iskreno da kažem, nije mi ništa jasno. Navodno je to zbog pravosuđa. Hvala bogu, nije mi trebalo, pa nisam upućena u to kako pravosuđe funkcioniše“.

„Ne znam na temu čega je referendum“.

„Da se izabere sudija, da ne ide po političkoj liniji“.

„Da ti kažem pošteno, čujem nešto ali pojma nemam“.

Hoće li takav referendum, kome veći deo građana ne zna ni pitanje, a koji se, u delu javnosti koji se za njega interesuje, tumači kao važan korak ka delimičnom osnaživanju nezavisnosti i efikasnosti domaćeg pravosuđa, imati pobednika?

„Vlast je veoma dobro izabrala, te stoga ima i predstavnike koji su za ovaj referendum i protiv, te stoga u svakom slučaju očigledno će odneti pobedu na narednom referendumu. Ono što mene plaši to je skretanje od teme, mnogo je dezinformacija, građani zaista u ovom trenutku ne znaju da se referendum bavi isključivo pravosuđem, načinom izbora sudija i tužilaca. Nema nikakvog pomena ni Rio Tinta, ni Kosova“, kaže pravnik Milan Antonijević.

Novinar Nedim Sejdinović smatra da predstavnicima vlasti nije naročito stalo da predstojeći referendum uspe, jer čak i u njegovom eventualnom neuspehu, prepoznaju drugu priliku.

„Da opoziciju recimo optuži, ili ove građanske pokrete, da su oni zapravo podrili ustavne promene koje su dogovorene jelte delom i sa Evropskom unijom, odnosno da optuži opoziciju i svoje oponente da su antievropski raspoloženi“, navodi Sejdinović.

Deo opozicije je uskratio podršku predstojećem referendumu. Venecijanska komisija, telo stručnjaka za ustavno pravo Saveta Evrope, smatra da je većina ranijih ključnih preporuka ispunjena, ali traži i da se smanji rizik od politizacije Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca. Struka je podeljena. A građani – većina njih će, ukoliko na referendum i izađu, po svoj prilici, referendumsko pitanje tada i ugledati – po prvi put.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare