Veći deo opozicije odbacuje dokument o izbornim uslovima

Vesti 18. sep 202114:26 > 15:2652 komentara
Izvor: Rade Prelić/Tanjug

Veći deo opozicije koji učestvuje u međustranačkom dijalogu uz posredovanje evroparlamentaraca odbacio je dokument za poboljšanje izbornih uslova. Vlasti su prethodno prihvatile formiranje tela koje će nadzirati medije, kao i izmene sastava Republičke izborne komisije, tako da u nju budu uključeni i predstavnici opozicije.

Povezane vesti:

Strankama koje su u petak odbile da učestvuju u nastavku međustranačkog dijaloga u subotu se pridružio i deo onih koje su sele za pregovarački sto sa predstavnicima vlasti i Evropskog parlamenta, a koje su nakon toga odbacile predlog.

Zelenović: Nema nijednog predloga opozicije

Nebojša Zelenović iz stranke Zajedno za Srbiju izjavio je nakon sesije međustranačkog dijaloga u subotu da se u predlogu za poboljšanje izbornih uslova ne nalazi ništa što je predlagala opozicija i da vlast „ne da poštene izbore“.

„Ništa od onoga što je opozicija tražila nije se našlo u dokumentu o kom se razgovaralo“, rekao je Zelenović.

On je rekao da njegova stranka nije pristala da „ni na jedan način“ podrži taj dokument, zato što u zaključcima „nema ništa što može da unapredi izborne uslove“.

Upitan da li će njegova stranka delegirati predstavnike u Republičku izbornu komisiju, rekao je – ne.

„Nismo uopšte razmatrali takvu situaciju“, rekao je on i ponovio da dokument ne sadrži ništa što bi poboljšalo izborne uslove.

„Nedovoljan pomak da promenimo odluku“

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je nakon završetka međustranačkih razgovora da je opozicija dobila dokument „koji je plod dogovora vlasti i evroposlanika“.

„Vrlo malo ili gotovo ništa od onoga što smo predložili nije se našlo u predlogu dokumenta. Mi takav dokument nismo mogli da prihvatimo jer je više kozmetika nego suština“, kazao je Aleksić.

Predložili su, dodaje, da se nastavi dijalog.

„Ima vremena do 3. oktobra da se napravi ozbiljan pomak. Pomak je napravljen ali nedovoljan da bismo rekli da smo postigli dogovor, da odluku o bojkotu promenimo“, naglasio je Aleksić.

Obradović: Ovo nije dogovor sa opozicijom

„Ovo nije dogovor sa opozicijom, ovo je dogovor isključivo između vlasti i evroparlamentaraca“, ocenio je lider Dveri Boško Obradović.

Kako je rekao, papir koji su dobili danas na završetku međustranačkog dijaloga je bolji od onog prvog.

„On ima odličnu dijagnostiku svih problema s kojima se suočava Srbija u izbornom procesu i to je najbolji dokaz da smo svih ovih godina bili u pravu kada smo govorili da izbori u Srbiji niti su slobodni, niti su pošteni. Evroparlamentarci su ovim papirom to potvrdili. Međutim, oni nam nisu ponudili bilo kakve garancije da će se suštinski bilo šta promeniti u narednih šest meseci. Opozicija nije dobila konkretno mesto u kontroli budućeg procesa, a jedino na taj način možemo da utičeno na poboljšanje izbornih uslova“, naglasio je Obradović.

Predsedništvo Dveri će, dodao je, u narednim danima zauzeti stav o tome da li će učestvovati u unapređenju i primeni dokumenta koji su danas, kako je rekao, predložile vlast i evroposlanici.

Pojedine stranke prihvataju predlog

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da će njegova stranka učestvovati u radu skupštinskih i nadzornih tela.

Tadić je kazao da platforma koja je usvojena „ne znači da su sada idealni izborni uslovi“, i dodao da vlast može da krši i najbolju platformu.

„Mi moramo da se borimo za izborne uslove kakva god da je platforma koju međunarodni predstavnici predlažu a vlast usvaja“, rekao je on i pozvao opoziciju da sednu za pregovarački sto i koordinišu aktivnosti.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura izjavila je da se ne bi složila sa delom opozicije koji nije pristao na na predloženi dokument.

„Čini mi se da su posle dve i po godine pregovora s vlašću napravljeni konretni koraci“, rekla je Macura i dodala da joj je žao da čuje da su nakon dva dana intenzivnih razgovora učesnici odustali od toga da učestvuju radu RIK-a ili radu nadzornog tela na kom su uporno insistirali sve vreme.

Istakla je sa SMS neće odbiti učešće u ovim telima iako predloženi dokument nije najbolji.

Među onima koji su prihvatili predlog evroparlamentaraca su i predstavnici LSV, koji su poručili da su podržali taj predlog iako nisu u potpunosti zadovoljni samim njegovim tekstom, ali da je „to stvar kompromisa“.

„Ono što je bitno istaći je da nažalost ne postoji spremnost političke elite u Srbiji da se razgovara o promenama političkog sistema, pričali smo samo o medijima, biračkim kutijama, ali nismo pričali o izbornom sistemu“, rekao je on i dodao da Srbija jedina ima celu zemlju kao jednu izbornu jedinicu.

Komentari

Vaš komentar