Većina korisnika domova u Novom Sadu vakcinisana, a i dalje nemaju puno slobode

Vesti 23. mar 202119:1313 komentara

Prošlo je tri meseca od kada je počela vakcinacija korisnika domova za stare, a više od godinu dana od kako su odlukom resornog Ministarstva vrata gerontoloških centara za korisnike zatvorena. Iako je do danas čak 95 odsto stanara staračkih domova u Novom Sadu vakcinisano, za njih se malo šta promenilo - posete su im dozvoljene samo u strogo kontrolisanim uslovima, a domove mogu da napuste samo na kratko, uz specijalno odobrenje i dve nedelje samoizolacije po povratku u dom.

Prvi put posle godinu dana, ovaj pukovnik u penziji prešao je prag staračkog doma u kom živi.

„Obzirom da sam revakcinisan, imam solidan broj antitela, znači mogu da izađem, ali na kratko, na jedan dan“, kaže Dimitrije Jovičić, pukovnik u penziji.

POVEZANE VESTI

I to samo uz specijalan zahtev, pa odobrenje uprave doma i ministarstva. Za većinu korisnika doma šetnja pod vedrim nebom je i dalje ograničena na nekoliko kvadratnih metara.

„Vidite onu terasu, tu može da se šeta, tu može da se izađe, da se šeta, imamo još jednu terasu, skroz onu gore, gde možemo izaći i šetati i družiti se, ali uz distancu, ono poštovanje mera“, dodaje Jovičić.

Po povratku u dom biće mu potreban negativan PCR test, a zatim i samoizolacija od 14 dana. Isto je za sve korisnike. Zbog toga sa Sofijom Većkalov pričamo telefonom. Najčešće tako ona komunicira sa spoljnim svetom – već punih godinu dana.

„Godina prođe, dan nikad. Dani nam se vuku, monotonija je na neki način ubistvena. Godinu dana smo zatočeni skoro kao u zatvoru u interesu naše bezbednosti, i dobro, to je bilo sasvim opravdano“, kaže Sofija Većkalov, korisnica doma „Liman“.

Opravdanje više ne vide, sada kada su gotovo svi zaštićeni vakcinom. Čanji Ferenc je drugu dozu primio pre tri nedelje.

„Očekivali smo da će nas pustiti napolje, da možemo malo da izađemo, evo godinu dana kroz ovaj prozor gledam ceo svet“, priča Čanji Ferenc, korisnik doma „Novo naselje“.

I sve je manje-više isto.

„Samo smo u sobi, odemo u trpezariju, ručamo i vratimo se nazad u sobu, nema ni druženja, nema nikakvih aktivnosti, što se toga tiče i to mi malo teško pada… znate… dosta ljudi je depresivno… Znate, mi ovde pomešamo i dan i noć u sobi“, dodaje Ferenc.

Šta se onda uopšte promenilo posle vakcinacije?

„Posete su dozvoljene za sve korisnike koji su vakcinisani, organizujemo u okviru naših objekata, imamo posebne prostorije određene za to i u istom objektu možemo organizovati po nekoliko poseta. Svi korisnici koji su vakcinisani imaju mogućost da se organizuju posete u zatvorenom, za one koji nisu vakcinisani posete se mogu organizovati na otvorenom i to naravno u skladu sa vremenskim uslovima“, obašnjava Slavića Škrbić, direktorka Gerontološkog centra Novi Sad.

„Sedite preko puta jednog drugog, na dva metra udaljeni sa maskom, ranije je bilo i sa vizirom, i te su posete dozvoljene kad je lepo vreme i radnim danima, vikendom nema kad su rođaci najslobodniji da dođu. Nama nije još mnogo vremena ostalo, Voleli bismo da to vreme proživimo dostojanstveno“, izjavila je Sofija Većkalov.

N1: Šta vam najviše nedostaje?

„Pa najviše mi nedostaje… sloboda“ kazao je Čanji Ferenc.

Komentari

Vaš komentar