Većina zemalja EU prihvata digitalni zeleni sertifikat Srbije, grešaka ipak ima

Vesti 28. jul 202113:56 > 15:5414 komentara
Izvor: STEFANIE LOOS / AFP

Pravila za ulazak građana trećih zemalja u EU, u koje spada i Srbija su vrlo promenljiva i najbolje je proveriti pred put situaciju u državi Unije u koju ste se zaputili, jer svaka članica ima svoja pravila, savetuje evropski dopisnik N1. On kaže da većina zemalja EU prihvata digitalni zeleni sertifikat Srbije u kojem moraju da budu podaci ili o vakcinaciji, ili o preležanom kovidu ili građanin treba da ima validan PCR test, uglavnom ne stariji od 48 sati. Pojedine države dozvoljavaju ulazak i sa brzim antigenskim testom, ali najčešće on sam nije dovoljan.

Evropski dopisnik N1 podseća da se u EU može doći uz vakcinaciju vakcinama koje su odobrene u Uniji ili ih je preporučila Svetska zdravstvena organizacija.

Povezane vesti

„Ako putujete avionom, onda na aerodromu u Srbiji treba da imate unapred pripremljen podatak o vakcinaciji ili digitalni zeleni sertifikat. Dodatnih provera na teritorijama određenih država EU uglavnom nema. Ako putujete kopnom onda vam treba isto, samo što se sada proverava na graničnom prelazu sa zemljom u koju idete“, navodi dopisnik N1.

On dodaje da se stvari menjaju u korist vakcinacije svaki dan i mada većina zemalja prihvata sertifikate koli dolaze iz Srbije, postoje brojni problemi, „ako niste u sistemu EU može biti problem, ako Srbija nema bilateralni sporazum sa nekom zemljom EU takođe može biti problem, a problem mogu biti i sami sistemi EU koji mogu da ne rade dobro, odnosno da ne očitaju vaš QR kod“.

„Da li će vaš QR kod biti očitan to je neizvesno, pa je najbolje insistirati na registraciji sertifikata u EU“, navodi evropski dopisnik N1 i dodaje da bi trebalo da može da se uđe u EU sa srpskim zelenim sertifikatom, iako nije tamo registrovan.

Kaže i da mada sve rečeno zvuči komplikovano, u praksi nije tako komplikoano preći granicu.

„A kada dođete na teritoriju EU, za svaku državu važe drugačija pravila, u gotovo svima maska je obavezna u zatvorenim prostorima, sve češće i dokaz o vakcinaciji da biste ušli na kulturne događaje.Moje iskustvo iz Luksemburga govori da postoje restorani, kafići, klubovi koji idu na to da samo vakcinisanima, odnosno ljudima sa sertifikatom dozvole ulazak, pa tako postoji grupa restorana sa covid free nalepnicama u koje ne možete da uđete ukoliko nemate sertifikat, ili možete da uđete sa maskom, dobijete brzi test koji radite na licu mesta, ako pokaže da ste negativni možete da ostanete, u suprotnom morate i vi i ljudi koji su došli sa vama da napustite restoran“, navodi dopisnik N1.

Dodaje i da se stvari dodatno zaoštravaju, jer države članice EU razmatraju uvođenje obavezne vakcinacije.

„Obavezna vakcinacija pominje se u kontekstu određenih profesija, ali i kada se radi o odlasku na kulturne i sportske događaje. Predlaže se obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike u Francuskoj, a ako nemaju potvrdu o vakcinaciji, može im biti uskraćena plata, ili čak da budu otpušteni. Oko toga se još lome koplja, na koji način će se sprovesti ta obavezna vakcinacija. Finalni dogovor o tome trebalo bi da bude postignut u nedelju. Francuzi se bune, više od 35 odsto se ne slaže sa tim, a od toga su više od polovine mlađi od 35 godina“, kaže dopisnik N1.

Dodaje da je u Nemačkoj slična situacija, ali se još obavezna vakcinacija razmatra, „mada se govori da je neće biti“.

„U Italiji, ako želite u restoran ili kafić morate da imate sertifikat da ste vakcinisani, preležali koronu ili PCR test. Ali svakako glavni savet je ukoliko putujete u EU da proverite sa državom u koju idete kakva pravila važe u tom trenutku“, poručuje evropski dopisnik N1.

Pogledajte izveštaj našeg evropskog dopisnika u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar