Vegetacija „progutala“ kragujevački hipodrom i Spomen park u Šumaricama

Vesti 08. jun 202317:52 11 komentara
N1/Milan Nikić

Bujna trava, žbunje, stabla i izdanci vegetacije potpuno su osvojili kragujevački hipodrom u Staroj radničkoj koloniji, a gotovo identična situacija je i u susednom Spomen parku "Kragujevački oktobar".

Lokalna naprednjačka vlast je potpuno „digla ruke“ od hipodroma, čija je staza delom razrovana, a delom potpuno zarasla u šipražje i sada već veliko drveće koje se nalazi između konjske staze i fudbalskog terena FK Kolonija.

N1/Milan Nikić
N1/Milan Nikić

Hipodrom u Kragujevcu izgleda slično snimcima napuštenog grada Pripjata u blizini napuštene nuklearne elektrane u Černobilju. Jedina tribina za gledaoce jedva se prepoznaje, deo

hipodroma zauzeli su golubarnici, a jedino što radi je restoran.

Memorijalni park „Kragujevački oktobar“ je nešto manje zarastao u vegetaciju. Trava je pokošena samo oko spomenika streljanim đacima Peto tri, pešačke staze zauzima trava, a trim staza u šumi, koja je više puta svečano otvarana u naprednjačkim izbornim kampanjama, sređena je delimično samo u delu pored Milanovačkog puta, a sve što je izvan pogleda
javnosti, u šumi, postaje „prašuma“.

N1/Milan Nikić
N1/Milan Nikić
N1/Milan Nikić

Posetioci Šumarica normalizaciju od zarastanja u travu uvek dočekaju sredinom oktobra , pred Veliki školski čas, kada spomen park blista zbog dolaska državnog i vojnog vrha, diplomatskog kora i predstavnika gradova pobratima Kragujevca iz inostranstva. Tada se pojavi veliki broj radnika i mehanizacije lokalnih komunalnih preduzeća.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare