Mećava i vejavica širom Srbije – na planinama smetovi, nezgode na putevima

Vesti 04. feb 202317:39 > 21:53 4 komentara
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Sneg koji pada na području Zlatibora, Tare, Kopaonika, većem delu Šumadije i na istoku Srbije izazvao je probleme u saobraćaju, a zbog snežnih padavina i jakog vetra na snazi je narandžasti meteoalarm u većni krajeva zemlje. Put Novi Pazar - Sjenica zatvoren je za saobraćaj zbog jake mećave, dok će saobraćaj od Brzeća do Kopaonika biti obustavljen "zbog nulte vidljivosti", javio je RTS. Auto moto savez Srbije savetovao je vozačima da budu oprezni zbog vejavice, kiše, poledice i mestimičnih odrona.

Na putevima u planinskim predelima zbog snega i mećave saobraćaj je otežan i usporen, a vozačima su potrebne zimske gume i lanaci na vozilu, navedeno je u saopštenju AMSS-a.

U nižim predelima zbog jakog vetra, kiše i snega mestimično oprez je tokom noći i ujutru potreban zbog poledice, dodaje se u saopštenju.

Policija ne dozvoljava prolaz ka Sjenici zbog bezbednosnih razloga, a ekipe preduzeća Novi Pazar put trenutno raščišćavaju tu deonicu. U Sjenici ima do deset centimetara snega, ali problem je Golijski put, deonica od Duge Poljane do Brnjice. Obustavljen je saobraćaj i na putu Tutin – Leskova – Karajukića Bunari.

PROČITAJTE I:

Neprohodan je putni pravac Raška-Kuti-Odvraćenica, objavio je Auto-moto savez Srbije, a saobraćaj je otežan preko Tare i Debelog brda, na području Ivanjice, Golije i preko planine Jelice.

Na putu od Brzeća ka Kopaoniku, na deonici od Useka do Jarma, oko 19.30 radnici „Kruševac puta“ uspeli su da raščiste dvočasovni zastoj u saobraćaju, pa su vozila iz kolone nastavila put. Na toj deonici je zbog mećave i olujnog vetra koji dostiže brzinu i od 70 kilometara na sat „nulta vidljivost“, pa će saobraćaj iz Brzeća do vrha Kopaonika biti obustavljen, javio je dopisnik RTS-a.

Snežna mećava zahvatila je i područje Vlasine gde je visina snega 50 centimetara, ali zbog jakog vetra na pojedinim mestima ima nanosa od jednog metra. Putari su na terenu a jedno vozilo koje čisti sneg je iskliznulo sa puta. Ne preporučuje se da se bez preke potrebe kreće večeras ka Vlasinskom jezeru.

Ekipe kraljevačkih putara neprekidno čiste put do Rudna, koji je prohodan, ali sneg stalno navejava.

Deonica Rudno – Brzovik je povremeno zatrpana nanosima snega a selo Rudno je dobilo struju.

Na putu između Zlatibora i Nove Varoši autobus pribojske firme „Janjušević“ na liniji Zlatibor-Prijepolje iskliznuo je s puta, pričinjena je manja materijalna šteta, a 10 putnika je nastavilo putovanje u sopstvenoj režiji, javlja RTS.

Nekoliko sudara zabeleženo je na području Moravičkog okruga, gde snega ima na svim regionalnim i loklanim putevima.

Najniža temperatura, 17 stepeni ispod nule, izmerna je u 18 časova Kopaoniku, na Crnom vrhu je – 14, u Sjenici -12, a na Zlatiboru -10. Temperature su ispod nule i na severu Bačke, na području Banata i na istoku Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare