Vejvoda: U Rusiji nesloboda, opozicija u zatvoru – da li Srbija to želi da sledi

Vesti 10. okt 202221:46 138 komentara

"Nadam se da Srbija neće propustiti priliku da uradi ono što je starteško opredeljenje - da postane članica EU, treba preći na dela i pokazati da verujemo u demokratiju. U Rusiji vlada nesloboda, zabranjuju se NVO, opozicioni političari su u zatvoru, ne znam da li je to model koji Srbija želi da sledi", rekao je Ivan Vejvoda sa Instituta za društvene nauke u Beču.

POVEZANE VESTI:

U Pragu je održan prvi sastanak Evropske političke zajednice na kome su se okupili lideri 44 zemlje.

„To nisu nove UN, svet je mnogo veći od toga, istorijski je u svakom slučaju jer je neisprovocirana ruska agresija na Ukrajinu događaj koji je sve okrenuo. To je kao kada je pao Berlinski zid, sve je drugačije nakon 24. februara. Invazija je počela 2014. aneksijom Krima i istočnog dela Donbasa. Već je zakazan sledeći skup u Moldaviji, došlo je do nekih važnih susreta. Predsednik Srbije i predsednica Kosova sa Šolcom i Makronom, sastali su se Jermenija i Azerbejdžan, postignuti su neki dogovori i niz bilateralnih sastanaka. Okupile su se 44 zemlje da pokažu da su jedinstvene, činjenica je da su Rusija i Belorusija same pokazue da Evropa uspeva da održi jedinstvo u ovoj situaciji“, rekao je Vejvoda.

Kako kaže, Evropa jeste jedinstvena, iako ima razlika u pojedinim odnosima prema paketima sankcija Rusiji.

„Dolazak desnice u Italiji i skretanje u desno Švedske, treba reći da obe zemlje podržavaju evropsku politiku sankcija, tu neće biti promena. Važno je istaći da je Evropa sazdana istorijski kroz krize, da je ona jačala upravo u ovakvim situacijama, bilo je da reč o finansijskoj krizi, migrantskoj ili kada je Rusija izvršila invaziju na Gruziju. Videćemo teške raprave, ali kao što vidimo, ostaje Evropa jedinstvena, tu se Putin prevario, smatrrajući da će Evropa da pukne i da se razdeli kako bude napredovala situacija u Ukrajini, zima predstoji, sledi nam povećanje cena, inflacija, izazovi ne prestaju, moje predviđanje je da Evropa zadržava jedinstvo“, rekao je Vejvoda.

Dodao je da se u Pragu nisu štedele reči da se kaže da to nije zamena za proširenje EU, već dopuna koja treba da potvrdi jedinstvo Evrope i verdnosno orpedeljenje za društvo koje treba da poštuje vladavinu prava.

„Nadam se da Srbija neće propustiti priliku da uradi ono što je starteško opredeljenje, a to je da postane članica EU, treba preći na dela i pokazati da verujemo u demokratiju. U Rusiji vlada nesloboda, zabranjene su NVO, opozicioni političari su u zatvoru, ne znam da li je to model koji Srbija želi da sledi“, rekao je Vojvoda.

Majstorović: Političko rukovodstvo Srbije nije pročitalo 24. februar na najbolji način

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike rekao je da je samit u Pragu poslužio svojoj svrsi.

„Sama činjenica da su se na jednom mestu okupili predsednici država ili vlada pokazao je Putinu da je Evropa jedinstvena i da će ostati na strani Ukrajine, da će joj pomagati i investirati u cilju oporavka. Svesni smo da je bila prilika da se pokrenu neki važni dijalozi unutar Evrope, možda su konkretni zaključci izostali, ta porodična fotografija je možda bila najveći doseg ovog skupa“, kaže.

N1

Poručuje da to jedinstvo nije bilo jednostavno ostvariti.

„Ova kriza i predstojeća kriza tokom zime će biti generacijski test za sve državnike na vlasti i jako je važno da će oni imati taj format 44-vorice, svakih šest meseci će imati priliku da sednu i podele probleme. Zima neće biti laka i jako je važno da postoji forum da države sednu i razgovaraju o problemima. Ne očekujem granitno jedinstvo tog skupa. Mislim da svi mi koji želimo dobro moramo da imamo malo više vere da će racionalni politički interesi preovladati. Da će biti lako – neće, biće mnogo izazova“, smatra Majstorović.

Dodaje da u Pragu nije bio forum EU plus ostatak, nego format 44 podjednake zemlje.

„Naravno da pritisak već postoji, Srbija je usled svoje neodlučnosti i neimanje sluha za istorijski trenutak dovela sebe u situaciju da bude predmet pritiska, mislim da je Srbija nespretno dospela u takvu sitauciju, nažalost 24. februar političko rukovodstvo nije pročitalo na najbolji način. Promenili su se Evropa i svet i trebalo je promeniti spoljnopolitički kurs Srbije i orijentisati se ka članstvu u EU i saradnji sa demokratijama u Evropi“, rekao je Majstorović.

Komentari (138)

Vidi sve komentare