Velika Britanija uvela sankcije Tešiću, Radoičiću i Veselinoviću

Vesti 09. dec 202210:44135 komentara
Izvor: Profimedia, N1

Trgovac oružjem Slobodan Tešić, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i Zvonko Veselinović nalaze se na listi osoba protiv kojih je Mininistarstvo spoljnih poslova Velike Britanije uvelo sankcije.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, ministar Džejms Kleverli najavio je novi talas sankcija koje su usmerene na „korumpirane aktere i one koji krše i zloupotrebljavaju ljudska prava, kao i na počinioce seksualnog nasilja u sukobu“. „Ovaj talas sankcija, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije i Dan ljudskih prava“, stoji u saopštenju.

Puneći džepove korupcijom i krađom, korumpirani akteri imaju korozivni efekat na zajednice oko sebe – podrivaju demokratiju i uskraćuje zemljama vitalne resurse radi sopstvene dobiti, navedeno je na sajtu. Kako stoji, Milan Radoičić, privrednik koji se bavi građevinskom industrijom i potpredsednik Srpske liste je, kako se navodi, profitirao od prisvajanja državnih ugovora i iskoristio svoj uticaj da svojim građevinskim kompanijama dodeljuje unosne ugovore.

Navodi se i da  Zvonko Veselinović, „biznismen građevinske industrije na Kosovu“ koristi javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava…

Kako dalje stoji, Slobodan Tešić, značajan trgovac oružjem iz Srbije, optužen je za podmićivanje glavnog državnog tužioca druge zemlje.

Na sajtu se, uopšteno o ovim merama, navodi da paket sankcija podrazumeva pojedince uključene u „širok spektar kriminalnih aktivnosti – uključujući mučenje zatvorenika, mobilizaciju trupa za silovanje civila i sistematska zverstva“. Ove sankcije pokazuju posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva da brani slobodna društva i ljudska prava svih, svuda, dodaje se u saopštenju.

„Naša je dužnost da promovišemo slobodna i otvorena društva širom sveta. Danas naše sankcije idu dalje u otkrivanju odgovornosti onih koji stoje iza gnusnih kršenja naših najosnovnijih prava. Posvećeni smo upotrebi svake poluge koja nam je na raspolaganju da obezbedimo budućnost slobode nad strahom“, saopštio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

Kako je navedeno, na listi sankcija Ujedinjenog Kraljevstva nalaze se 30 političkih ličnosti, prekršilaca ljudskih prava i počinilaca seksualnog nasilja u vezi sa sukobima širom sveta.

Komentari

Vaš komentar