Nastavlja se suđenje Belivukovom klanu, odbijeni zahtevi za izuzeća

Vesti 09. jun 202311:13 1 komentar
N1

Nakon nešto duže od mesec dana, od kada je održano poslednje ročište, 20. juna nastavlja se suđenje u postupku protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka za sedam teških ubistava, otmice, silovanje, mučenje, prodaju drogu i nedozvoljeno nošenje oružja.

Predsednica sudskog veća Vinka Beraha Nikićević zakazala je čak sedam termina za održavanje ročišta u tri nedelje zaredom (20, 22, 27, 28, 29. i 30. jun, 5. i 6. jul) verovatno da bi se nadoknadilo propušteno vreme zbog pauze u suđenju.

Naime, pauza u suđenju je usledila zbog toga što su na poslednjem ročištu održanom 15. maja advokati odbrane i optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković tražili izuzeća sudija i tužilaca.

Da bi se zakazala nova ročišta bilo je potrebno da se prvo donesu odluke za sve zahteve za izuzeća, a o njima su odlučivali Apelacioni sud, tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, kao i Visoki savet tužilaštva.

Kako je za N1 potvrđeno iz Višeg suda u Beogradu i Javnog tužilaštva za organizovani kriminal svi zahtevi za izuzeća su odbijeni kao neosnovani, osim što u slučaju zahteva za izuzeće donedavnog predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića koji je odbačen kao bespredmetan, jer je u međuvremenu, krajem maja, Stepanoviću istekao mandat.

Podsetimo na pomenutom poslednjem ročištu na suđenju Beluvukovom klanu, 15. maja, advokat Stefan Jokić, branilac okrivljenog Alekse Stošića, kao i prvooptuženi Veljko Belivuk i drugooptuženi Marko Miljković tražili su izuzeća postupajućih tužilaca Saše Ivanića i Zorana Babića, zatim izuzeće specijalnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, predsednice sudskog veća Vinke Baraha Nikićević, članova postupajućeg sudskog veća, kao i tadašnjeg predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića.

Interesantno je da su i advokat Stefan Jokić, kao i okrivljeni Belivuk i Miljković, dok su izlagali razloge zbog kojih traže sva navedena izuzeća, čitali sve vreme napisano sa papira čak i ne dižući pogled sa njega, što do sada nikada nije bio slučaj.

Kao razloge su naveli da sumnjaju u nepristrasnost sudija i tužilaca i da ovu odluku da traže njihova izuzeća „nisu doneli preko noći, već im se nagomilavalo“.

Zahtevima su se pridružili i advokati odbrane Nikola Jerković, Dragan Malović, Jasmin Duštinac, Đorđe Tomić, Gordana Božilović i Sanja Ćeriman.

Sudsko veće je zbog toga donelo odluku da odloži sva ostala zakazana ročišta u maju. Nakon što su donesene sve odluke nova ročišta su zakaza za sledeće dane: 20, 22, 27, 28, 29. i 30. jun, 5. i 6. jul.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare